Nasvidenje Anglija, nasvidenje Madžarska (18.3.2020)

Vesna in Robert Mlakar sva bila od januarja do začetka marca vsak na svojem koncu; Robert v Angliji, jaz pa na Madžarskem, kjer sva ponudila terapevtsko pomoč za otroke in odrasle s težjo obliko avtizma. Najino 3-mesečno poslanstvo je po dobrih dveh mesecih prekinila novica o koronavirusu in sva se morala žal na hitro posloviti. Kljub temu pa se z veseljem ozreva nazaj, na čas, ki smo ga preživeli skupaj. Prilagam nekaj zapisov iz svojega terapevtskega dnevnika in risbic …

»Moj otrok je drugačen«

»Moj otrok je drugačen. Povsem drugačen je«, je po dobrem mesecu terapevtskega dela (4-5 ur/dan) presenečeno ponavljala mamica 9-letnika Z., ki ima poleg diagnoze MAS še cerebralno paralizo in zmerno motnjo v duševnem razvoju. Ko sem jo prosila, če mi lahko malo opiše, kako je to videti je nadaljevala: »Sledi mi. Tudi, ko smo v prostoru s sestricama nas opazuje. Vključuje se v pogovor in brblja po svoje. Gleda nas. Očesni kontakt sploh ni več problem. Z nami je. Tukaj je. Drugačen izraz ima na obrazu, srečen je.«

Otroci z avtizmom so pogosto ‘v svojem svetu’. Z. je (pre)stopil v našega. V njem se je prebudilo zanimanje za okolico, za ljudi. Zdaj imamo ob njem občutek, kot da je povsem običajen deček, ki zaenkrat še ne govori veliko. Le od časa do časa se še zamakne v svoj svet; hodi sem ter tja na svoj poseben način, gleda v tla in spušča razne zvoke. Deluje kakor procesor, ki predeluje informacije.

TEA – tudi po madžarsko – čaj

Tako ponosen je, da se je naučil reči čaj (tea). Vsakič, ko reče to čudežno besedo, veselo stečem do poličke, vzamem iz nje čaj in mu ga ponudim. Zdi se mi, da ga prav zabava, da toliko norim in skačem od navdušenja včasih, ko besedo pravilno izgovori. Najbrž je prav poseben občutek gledati nekoga, ki ustrežljivo skoči vsakič, ko nekaj rečeš. Kot da bi imel čarobno besedo ali čudežni gumb, ki uresničuje želje. Včasih reče čaj, vendar ga potem, ko mu ga prinesem ne spije. Se pa vedno veselo nasmeji, ko pridrvi dostava. Nenazadnje, kdo bi mu pa lahko zameril – nesladkanega čaja bi se vsak slej kot prej naveličal.

Ko otrok pri 9-ih pove prvih nekaj stavkov

Z. je natančno po dveh mesecih najinih srečanj, na neko čarobno sredo, ko je bila z nama tudi njegova mamica, povedal nekaj zaporednih stavkov. Tema njegovega monologa je bil seveda Attila. Besedo Attila tudi sicer rad uporablja. Tokrat pa je v madžarščini postavil nekaj pravih vprašanj: Kje si Attila? Kaj delaš Attila? Pridi sem Attila … Vmes je še nekajkrat dodal: Saj veš Attila. Še dobro, da je bila z nama dečkova mamica, ki mi je sproti prevajala. Govoril je s takim navdušenjem, da bi človek mislil, da je bil Attila njegov najboljši prijatelj, ne pa nek mračen hunski vojskovodja. Attila sicer lahko pomeni tudi očka in morda Z. pogreša svojega očka, kadar ta dela preko luže. Kdo bi vedel? V vsakem primeru sva bili z mamico nadvse veseli, da se je tako razgovoril in lahko bi rekli, da je bil to prav čudežen dan.

Prvi kakec v školjko

Naslednji dan se je čudež ponovil. Vendar tokrat povsem drugačen. Tisti dan, preden je moj mož odhajal nazaj v Anglijo (vmes je bil pri meni na počitnicah in preživela sva prav lep vikend), je komentiral: »Mislim, da ti bo Z. danes ‘podaril’ svoj kakec.« Čeprav ima moj mož izjemno razvito intuicijo in se je že večkrat izkazalo, da so se njegove napovedi uresničile, si niti najmanj nisem mogla predstavljati, da bi Z. dejansko še isti dan kakal na stranišču, po tistem, ko je bil devet let  v plenicah. Mamica ga je sicer pri štirih letih poskušala navaditi na kahlico, vendar se ni izšlo. Jaz pa sem bila sedaj šele nekje na polovici priprav za uvajanje na čistočo.

Drži, da sem ga že opazovala, kako se vede, kadar se pokaka v plenico in tudi opazila, da se svojega dejanja zaveda in nekoliko umakne. Drži tudi, da sva z mamico že spremljali ure, kdaj približno se to zgodi in celo naročili zabavne nalepke letal in avtomobilov, ki naj bi v nadaljevanju zgodbe krasila tla stranišča in straniščno školjko. Nenazadnje sem nekajkrat že uprizorila zgodbico o tem, kako fino je, če gre človek na stranišče, da ga ne boli trebušček in kako srečen je, ko se poslovi od drekca. Nekajkrat smo skupaj že mahali drekcu, ki smo ga zvrnili v školjko iz pleničke in poplaknili z vodo. Vendar kljub vsemu temu še nisem pričakovala čisto pravega dejanja. Pa se je tudi to čisto zares zgodilo.

Sladko grenko slovo

Tisti dan, ko smo se poslavljali, smo seveda jokali. Kaj pa naj drugega. Razmere so nas vse našle nepripravljene, načrte smo morali prilagoditi in zaključiti s terapijo prej kot smo želeli. Zadnje tri dni je naš junak začel s kazalcem kazati na sličice v knjigi. Kdor ve, kaj pomeni avtizem, razume, da je to izjemno. Tako veseli smo bili, ko nam je pokazal pujska, pa konja in traktor. Najlepše od vsega pa so bile vedno znova njegove iskrice v očeh, kadar nas je z nasmeškom pogledal. Domov odhajam srečna zaradi vsega kar smo s starši skupaj dosegli. Po drugi strani pa tudi nekoliko tesnobna, saj ne vem, kaj nas v prihodnje čaka. (zapisala Vesna Mlakar, spec. PZU)

Medtem v Angliji …

Pojdimo zdaj čez morje, na kmetijo Pennyhooks (Velika Britanija), kjer se dnevno srečujejo mladi z avtizmom in pomagajo pri skrbi za živali. Tja sem se vrnil januarja, kot sem se dogovoril z vodjo društva. Zaposlili so me za določen čas z namenom, da s skupnimi močmi vzpostavimo novo dejavnost za osebe z avtizmom. Na Pennyhooksu so namreč pričakovali prihod treh koz pasme »Golden Guernsey«, ki so jih na pobudo naju z Vesno kupili iz kmetije Living With Respect, na kateri sva pomagala v mesecu avgustu. Menila sva, da bodo imele pomemben terapevtski vpliv na osebe za avtizmom, saj so zelo rade v bližini človeka. Na kmetiji Living With Respect sem se naučil kako skrbeti za koze in kakšno okolje potrebujejo. Pennyhooks farm pa so obiskovali fantje in dekleta z avtizmom, ki imajo zelo radi živali. Pred novim letom sem jih imel priložnost kot spremljevalec osebno spoznati. Znanje psihoterapije mi je omogočilo boljši vpogled v njihova čustva in potrebe in z zanimanjem sem pričakoval, kako se bodo odzvali na novo pridobitev.

»Farm care« oz. kaj imata skupnega psihoterapija in kmetovanje?
Z začetkom januarja smo začeli razmišljati o tem, kam prostorsko umestiti nove tri živali. Želeli smo jih umestiti tako, da lahko prav vsak študent z njimi stopi v stik, ko pride na kmetijo, hkrati pa živalim omogočiti možnost, da se lahko umaknejo v zatočišče, kadar se ne počutijo dovolj varne. Vse v skladu s poslanstvom »vedno bodi prijazen«, ki na kmetiji velja tako za živali, kot za ljudi. Najprej smo naredili betonsko podlago in štalo z nadstreškom. Nato smo ogradili dva pašnika, kjer je dovolj zanimivega listnatega drevja. Na koncu je ob obeh pašnikih nastalo tudi dnevno zatočišče, kamor se lahko skrijejo pred slabim vremenom, se družijo s študenti ali pa samo malo počivajo in uživajo svoj mir.

Konec januarja je napočil veliki trenutek. Willow, Honey in Buzz so prišle v svoj novi dom. Veselje je bilo nepopisno. Vsi smo se komaj zadrževali, da jih nismo preveč vznemirjali. Tudi študenti so jih z zanimanjem opazovali. Eni od daleč, drugi so hoteli bližje. Velika čast, da jih uvedem v novo življenje, pa je pripadla meni. Tako sem si vzel kakšen teden dni časa, ko sem za njih skrbel samo jaz, da so se privadile na novo okolje. Postopoma so začeli z njimi delati tudi študentje. Najprej sem jih spremljal pri hranjenju živali čez ograjo in jih naučil počistiti beton in štalo, medtem ko so bile koze na pašniku. Nato smo šli korak naprej, z vsakim, kolikor je bilo zanj dovolj varno. Eni so brez zadržkov pristopili in božali ter česali koze, drugi so bili nekoliko previdni. Vsi pa so bili neizmerno veseli novih živalskih prijateljev na kmetiji.

Tesnoba narašča …

Ob vsem tem veselju pa se je tudi na Otoku začel pojavljati virus Korona. Najprej se je zdel to problem drugih držav, kaj kmalu pa je začel vplivati na življenje na kmetiji. Študentje so postajali čedalje bolj zaskrbljeni. Večina jih je že sicer precej tesnobnih, hkrati pa na njih zelo vpliva tudi tesnoba iz okolice. Ta je stiskala in dušila najprej iz televizijskih ekranov in radijskih sprejemnikov, nato pa tudi iz medsebojnih pogovorov. Tudi spremljevalci smo se znašli v dilemi kako se odzvati na spremenjene okoliščine. Kako sprejeti novo nastalo situacijo, jo ovrednotiti in nato pomiriti še študente. Ker so osebe z avtizmom zaradi svojih posebnosti še posebej ranljive, je bilo potrebno še posebej hitro ukrepati. Tako so na Pennyhooks kmetiji najprej ustavili obiske šol, zunanjih obiskovalcev ter občasnih spremljevalcev. Kasneje so kmetijo nehali obiskovati študenti, ki se udeležujejo tudi drugih (zunanjih) aktivnosti, saj je to pomenilo povečanje tveganja za okužbo. Naposled je padla še odločitev o začasnem prenehanju dejavnosti, saj je na prvem mestu zdravje in varnost vseh, ki se tam srečujemo.

V negotovih časih smo vsi negotovi

Tudi sam sem se znašel sredi tega kaosa. Kaj storiti? Ostati tu in čakati kdaj bo konec ukrepov? Oditi domov in se kasneje vrniti? Oditi domov in predčasno zaključiti najino enoletno učenje in pridobivanje izkušenj? Zraven tega še finančne težave in zaskrbljeni starši, sorodniki. Prihajale so novice o širjenju okužb v Sloveniji, zaprtju mej naših sosedov, odpovedi letov. Vse to bi se lahko zgodilo že v naslednjih dneh. Odločil sem se, da grem. Nekaj v meni me je nagovarjalo k temu. In sem odšel. Na hitro. Za poslavljanje sem imel komaj kakšno uro. O tem, kako se počutim, nisem razmišljal. Takrat je bil čas za sprejemanje odločitev in delovanje. Zdaj sem doma, v samokaranteni. Sam. Tako je najbolj odgovorno. Imam čas razmišljati o vsem kar se je zgodilo. Prosto pot lahko pustim tudi čustvom, dovolim tesnobi, strahu, žalosti, negotovosti … , da pokažejo svoj obraz. Skušam razumeti sporočila, ki jih prinašajo.

Ohranimo se v Zaupanju

Z ženo se veliko pogovarjava po telefonu. Večkrat naju spodbuja misel zelo modrega moža – terapevta, ki je dejal: »V negotovih časih smo vsi negotovi.« Kar naju je to leto naučilo je, da ima življenje svoj tok, ne glede na to, kakšni so naši načrti. Ne moremo ga kontrolirati ali popolnoma načrtovati. Včasih je enostavno treba zdržati z negotovostjo, ki jo prinese usoda. Jo sprejeti kot dejstvo. Si dovoliti nemoč in hkrati ostati odprt za prihodnost. Izkušnje in modrost, ki smo jih pridobili v življenju, nam bodo pomagale najti novo pot, če se le ohranimo v Zaupanju. (zapisal Robert Mlakar, zakonski in družinski terapevt – stažist)

Dobrodelni v Angliji (12.02. 2020)

Na Pennyhooks Farm Trust v Angliji so pred kratkim dobili velikodušno darilo 5000 funtov. Vsi darujemo po svojih najboljših močeh. Snopovci darujemo svoj čas. Robert pomaga pri uvajanju v vsakdanje delo z novimi živalmi. To so tri ljubke koze redke pasme. Je tudi spremljevalec asistent odraslih fantov z avtizmom, ki potrebujejo posebno nego in skrb. O svojem delu pravi takole:

“Osebe z avtizmom so zelo raznolike, vsi, ki sem jih spoznal pa imajo zelo lep in prijeten značaj. Pogosto mislimo, da mi učimo njih, vendar se pri delu z njimi največ naučimo sami o sebi. Moje prvo spoznanje ob njih je bilo, da težko vodim ljudi. Potem sem ugotovil, da je v moji glavi precejšna zmeda in pomanjkanje organiziranosti. Vse to pa se moral preseči, da sem lahko uspešno navezal stik z njimi in da jih zmorem in znam dobro usmerjati. Naučil sem se, da moram najprej načrtovati, šele potem delovati. Proces dela je sedaj preprost: v glavi si naredim načrt, podam urejeno informacijo in potem vodim. Seveda sem ugotovil, da takšnemu sistemu osebe z avtizmom precej lažje sledijo. osnova za dobre odnose pa prijaznost in sprejemanje. Brez slednjega še tako dobra namera in načrt ne bo deloval.”

Drugi vikend v februarju je kmetijo ponovno obiskala tudi Vesna ter s študenti in zaposlenimi preživela nekaj prelepih uric. Seveda je delček časa posvetila tudi trem ljubkim kozicam. Ker smo radi dobrodelni, vam bomo zelo hvaležni, če nam boste pomagali uresničevati naše poslanstvo doma in po svetu. Vsak evro šteje! Hvala.

DRUŠTVO SNOP
Trr: SI56 6100 0000 9176 838
Namen: Donacija

Med Anglijo in Madžarsko (24.1. 2020)

Kako hitro beži čas! Zdi se, kakor da sva bila z Robertom še pred kakšnim tednom v Sloveniji, pa so minili že trije, odkar sva spet na “misiji” v tujini. Tokrat sva šla za tri mesece vsak na svoj konec; Robert nazaj na Pennyhooks Farm v Anglijo, jaz pa v Budimpešto na Madžarsko, kjer  delamo na tem, da bi ustanovili prvi “farm care” za osebe z avtizmom na Madžarskem. Ob tem me vsak dan razveseli tudi 9-letnik s težjo motnjo avtizma, ki mu pomagam usvajati nove veščine.

Dobrodelne organizacije potrebujejo podporo

K pisanju bloga me je nagovoril zapis Hannah Collier, ki sem jo lani spoznala v Angliji. Hannah je ena izmed voditeljic skupine odraslih z avtizmom, ki se že 10 let srečuje v Swindonu. Pretresel me je njen zapis na FB, kjer je potožila, da jim po desetletju uspešnega dela grozi, da bodo morali zapreti dobrodelno organizacijo DASH. DASH je neodvisna lokalna dobrodelna organizacija, katere poslanstvo je izboljšati kakovost življenja odraslih delovno sposobnih oseb z visoko-funkcionalnim avtizmom oz. Aspergerjevim sindromom, ki živijo v Swindonu. Njihovi glavni cilji so ozaveščati o avtizmu, spodbujati in izboljševati dostop do ocene in diagnoze, podpore po diagnozi, blaginje in oskrbe, nastanitve, izobraževanja in zaposlovanja, predvsem pa pomagati odraslim na avtističnem spektru, da uživajo varnejša, bolj zdrava, bolj družabna, bolj produktivna in srečnejša življenja.

Kako se družijo odrasli z avtizmom?

Z Robertom sva bila tam en novembrski ponedeljek zvečer. Sprva sem bila nekoliko zmedena, saj je bil prostor za srečanje javen, zelo velik in je deloval na pol prazno. Nikjer nisem videla kakšne večje skupine ljudi, ki bi lahko spominjala na organizirano druženje. Za vsako drugo mizo pa so sedeli po eden, dva ali trije posamezniki.

Za eno večjo mizo se je zbral ducat mlajših moških, ki so se navduševali nad najnovejšimi računalniškimi igricami. Fantje pri drugem večjem omizju pa so igrali namizne družabne igre. Kasneje sem izvedela, da so nekateri začeli druženje športno – z igro badmintona.

Stisnilo jih je pri srcu

Zadnjih 10 let so na druženja prihajali mladi odrasli z visoko-funkcionalnim avtizmom, stari med 18 in 30 let. Moški in ženske. Nekateri še študirajo, drugi že delajo. Vedno v spremstvu štirih DASH-evih spremljevalcev; dveh žensk in dveh moških. Prispevek za srečanje je bil prijaznih 2,50 evra na teden za dvorano v kateri so igrali badminton. Razen običajnih druženj so šli včasih tudi v kino ali na bowling. DASH sicer organizira in vodi še veliko drugih skupin za osebe z avtizmom (mlajših, starejših, posebej za moške, posebej za ženske, tematsko obarvane). Ko so izvedeli, da se morda ne bodo več mogli srečevati, jih je vse stisnilo pri srcu.

Kako pa je pri nas?

V Sloveniji je situacija podobna. Organizacije, ki poskušamo pomagati staršem pri vsestranskem opolnomočenju otrok z avtizmom (mlajših in starejših) imamo pogosto občutek, da se borimo z mlini na veter. Na Zvezi za avtizem redno poskušamo pridobiti sredstva tudi na različnih ministrstvih, ki pa so nas letos precej razočarala. Tako potiskamo ta voz naprej s svojimi sredstvi, svojo dobro voljo in energijo. Te pa nam hvala Bogu zaenkrat še ne manjka!

“Kupimo kmetijo!” (16.12. 2019)

“Kupimo kmetijo v Sloveniji”, je navdušeno predlagala ena od mamic, ko smo predstavili delo na Pennyhooks Farm Trust v Angliji našim članicam in članom Društva SNOP – staršem otrok in mladostnikov z avtizmom v Sloveniji. Srečanje smo imeli 12. decembra v Domžalah, na njem pa predebatirali možnosti za nekaj podobnega tudi pri nas. Vsekakor je to naš dolgoročni načrt.  Če kdo pozna kmetijo, ki trenutno ni v uporabi, je velika vsaj 5ha in se prodaja, naj nam sporoči.

Zaželeno je, da je na zemljišču hiša, gospodarsko poslopje, delovni stroji, kozolec, sadovnjak, lasten vir vode. Prednost je, če je zemljišče vsaj delno ograjeno, ima košček gozda in ni del gručastega naselja. Kmetija Pennyhooks ima vse našteto, kar se je izkazalo izjemnega pomena za učenje, delo in ustvarjanje.

Mladi z avtizmom si želijo biti koristni in del družbe

Podobno so se odzvali tudi mladi na predstavitvi v Društvu ASPI, 16. decembra. Najbolj navdušeno so kimali, ko sem rekla, da imajo osebe z avtizmom veliko za ponuditi današnji družbi in da jim je potrebno omogočiti pogoje, da bodo lahko z nami delili svoje spretnosti in talente. Kljub temu, da vsi radi preživijo veliko časa za telefoni in računalniki, so povedali, da so veliki ljubitelji narave. Še posebno jih je očaralo, da na kmetiji Pennyhooks snemajo in preučujejo nočno življenje živali, ki tam živijo: jazbeci, srne, zajci, vidre, itd.

No, nekaj vode bo še preteklo, preden bomo štartali v Sloveniji. Prve mesece leta 2020 bomo nabirali potrebne izkušnje v tujini (Anglija, Madžarska).

(Pred)božični sejem in “many thanks” (7.12. 2019)

Ko se sedaj doma spominjam izkušnje na kmetiji Pennyhooks v Angliji, se le-ta po eni strani čuti kot oddaljen spomin, po drugi strani pa čutim, da sem tam pustila košček svojega srca, ki ga bom lahko našla le, ko se spomladi spet vrnem. Teden pred odhodom se je odvrtel z vrtoglavo hitrostjo. Zadnji izdelki so dobivali praznično podobo: okrasne trakove, rdeče pentlje, zelenje, etikete. “Toliko različnih izdelkov še nismo ponudili”, so navdušeno ugotavljali na Pennyhooks-u tik pred božičnim sejmom, ki je privabil več kot 200 obiskovalcev in čudovito uspel.

Izdelki so bili posledica naše ustvarjalnosti; nanje smo bili vsi zelo ponosni. Preplavljala pa so nas še druga čustva, veliko močnejša. Darilce deklice s katero sva muzicirali, voščilnice z zahvalami zaposlenih, tople besede, objemi, solze, nekaj šal tipičnega angleškega humorja, obljuba, da ostanemo v stiku.

V nama še odzvanja: “Bodi vedno prijazen”

»Uslužbence na kmetiji prosim, da se vedno držijo tega načela. Njihova prva skrb v vseh okoliščinah so osebe z avtizmom. Šele zatem vse ostalo«, razloži Lydia. Po treh mesecih dela na kmetiji lahko trdim, da se vsi po svojih najboljših močeh držijo tega dogovora. Dobrosrčnost, toplina, pripravljenost pomagati, skrb za drugega so na dnevnem meniju. Hkrati pa vsaka odsotnost nerganja, obrekovanja, sebičnosti, manipulacije.

S svojim zgledom so vsi na kmetiji odločilno vplivali tudi na najin odnos z možem. Še nikoli nisva bila tako pristna, svobodna in sočutna drug do drugega. Nič čudnega, da se Robert že januarja vrača v Anglijo:) Mene pa čaka novo učenje. Na Madžarskem se namreč rojeva prvi “farm care” za osebe z avtizmom. Tamkajšnji center bo namenjen tudi otrokom in družinam. Vesela sem, da so me povabili k soustvarjanju začetkov.

“Tihe urice” v supermarketih – bolj prijazne do oseb z MAS (23.11.2019)

Nekaj dni pred odhodom iz Anglije, sem obiskala supermarket Morrisons v Swindonu, kjer imajo vsako soboto med 9.00 in 10.00 tako imenovano tiho uro za nakupovanje, namenjeno osebam z avtizmom. Pobuda je nastala s podporo National Autistic Society v Angliji, kjer veliko ljudi z avtizmom ali tistih, ki imajo otroke z MAS, doživlja nakupovanje kot stresni dogodek.

“V Veliki Britaniji ima približno 700.000 ljudi spektroavtistično motnjo. To pomeni, da vidijo, slišijo in občutijo svet drugače od drugih ljudi, pogosto na bolj intenziven način. Morrisons ‘Quieter Hour’ je korak v pravo smer za osebe z avtizmom, za katere je nakupovanje velik izziv,” Daniel Cadey, iz National Autistic Society.

Vsaka peta stranka trgovine Morrisons ima prijatelja ali družinskega člana z avtizmom.  Mnogim je bila ideja o tihi urici  všeč in tako so jo uvedli. Angela Grey iz Morrisons v Wokingu, je dejala: “V pobudi sem sodelovala, ker ima moj sin avtizem. Ugotavljamo, da nakupovanje v tem času pomeni za osebe z avtizmom povsem drugačno izkušnjo.”

Rožice za posebni dami na kmetiji Pennyhooks

Mimogrede sem v trgovini kupila še dva šopka, za dve posebni ženski na Pennyhooks farm Trust v Swindonu, kjer sva z Robertom preživela tri neverjetne mesece, polne ljubezni in medsebojnega spoštovanja. Lastnici kmetije Lydii Otter, ki je pred več desetletji kot prva v Angliji ponudila farm care za osebe z avtizmom sem izročila šopek mešanega cvetja, ki me spominja na njeno široko srce, ki zmore ljubiti vse in vsakogar. Vodji učnega centra na kmetiji Emmi Massefield pa ducat vrtnic, ki pričajo o njeni notranji in zunanji lepoti ter predanosti. Globok poklon tudi vsem ostalim, ki soustvarjajo to ljubeče okolje za odrasle z avtizmom. Hvala, da ste naju vzeli kot za svoje.

Kaj pa “tihe urice” v Sloveniji?

Vsako soboto od 9.00 do 10.00 v trgovinah Morrisons postavijo plakat, da kupcem sporočijo, da je mirna urica oziroma to naredijo na vhodu ustno.  Nadalje zatemnijo luči, izklopijo radio/glasbo, se izogibajo napovedim/reklamam/oglasom, zmanjšajo prevažanje z vozički, zmanjšajo zvok piskanja ob plačevanju izdelkov. Upamo, da se bodo pobudi kmalu pridružile tudi katere od slovenskih trgovin, kinodvorane, športni centri, pa še kdo.

(delno povzeto po: https://my.morrisons.com/blog/community/quieter-hour/; pričevanje o osebni izkušnji Vesne Mlakar v trgovini si lahko ogledate na Snopovi FB spletni strani v videu)

Kmetija – priložnost za čuječnost (9.10. 2019)

V tem tednu sva se z lastnico kmetije Pennyhooks Lydio Otter pogovarjala o tem, kje iskati korist kmetije, ki služi kot dnevni center za osebe z avtizmom. Ljudje namreč radi počnemo stvari, ki jih vidimo ali čutimo kot koristne. Še bolje je, če v njih vidimo tudi smisel. Strinjala sva se, da kmetija sama po sebi ne prinaša finančnega dobička. Kvečjemu s prodajo pokrije vloženo delo. Denar za delovanje dnevnega centra morajo torej iskati iz drugih virov (donacije, razpisi, dobrodelne akcije…). Koristi pa so vsekakor drugje.

Kmetija poveže z naravo

Kmetija ponuja možnost gibanja na svežem zraku. Ljudje smo neločljivo povezani z naravo. Tako se osebe z avtizmom, kot tudi mi, ki smo v vlogi njihovih spremljevalcev, odlično počutimo že samo zaradi dejstva, da se precej časa gibamo na svežem zraku: hranimo živali, nabiramo jabolka, narežemo šibje, se sprehodimo do ribnika.

Odmik od preveč vtisov

Robert Mlakar, Shrivenham, Anglija

Osebe za avtizmom so pogosto senzorno zelo občutljive. Dražljaje, ki prihajajo iz okolice (npr. zvok, vonj, okus, občutke na koži, vidne zaznave, občutek bližine ljudi …) doživljajo mnogo intenzivneje kot nevrotipične osebe. Predstavljajte si, da se sprehajate po velikem mestu. Pomislite koliko je različnih ljudi, barv oblačil, parfumov, vonjav… Možgani osebe z avtizmom ne morejo sprocesirati takšne množice vtisov. Pojavi se nemir, se stopnjuje v anksioznost in telo se odzove s poudarjenimi značilnimi izrazi, kot so tiki, glasni zvoki, nekontrolirani premiki telesa, beg…).

Priložnost za čuječnost

Narava je senzorno mnogo prijaznejša. Ponuja obvladljivo količino informacij. Manj različnih vonjev, veliko nežnih barv, več blagih zvokov in več občutka osebnega prostora. “Poslušanje” kmetije je priložnost za čuječnost. Priložnost za zdravo življenje in dobro počutje. Na kmetiji lahko osebe z avtizmom delajo s prilagojeno hitrostjo. Eni bolj hitro, drugi počasneje od tega kar razumemo kot običajno.

Ljubezen, naklonjenost in sprejemanje so del vsakdana. Skupaj rastemo v tem.

Robert Mlakar, terapevt zakonske in družinske terapije

Za ustvarjalne dosežke prejeli priznanje (2.10.2019)

Vesna Mlakar in Lydia Otter, Watchfield Show

Snopovci se veselimo s študenti/odraslimi s težjo motnjo avtizma, ki so na prireditvi hortikulture in umetnosti v Watchfieldu prejeli več nagrad za dosežke s področja sadjarstva, vrtnarstva, okrasnih rastlin ter domače in umetnostne obrti. S področja domače in umetnostne obrti so prejeli prvo nagrado, saj so imeli v tej kategoriji skupno največ izdelkov z najvišjo oceno. Prvo nagrado so prejeli tudi za izdelek iz keramike – mozaik kokoši z jajci, ki smo se ga ves mesec učili delati s potrpljenjem in ljubeznijo.

Zahvala prostovoljcem v glasilu Pennyhooks – poletje 2019

Izšlo je poletno glasilo Pennyhooks Farm, kjer imajo odrasli z avtizmom priložnost razvijati različne spretnosti in veščine v naravnem okolju angleškega podeželja. “Delo je privilegij”, je prepričana lastnica in vodja kmetije Lydia Otter. “Pravico do dela bi morali imeti vsi, tudi osebe z avtizmom.” Snopovci se ne bi mogli bolj strinjati, zato študentom s pomočjo umetnosti pomagamo razvijati motorične spretnosti, fleksibilnost, koncentracijo, samozavest ter prispevamo k njihovemu vsesplošnemu dobremu počutju.

International interest has brought two wonderful volunteers all the way from Slovenia. Vesna and Robert have come bringing many skills and talents to offer the students in return for learning how to run a farm – they hope to set up something similar to Pennyhooks in their own country.

Our students are so enjoying the new experiences being offered to them by Vesna’s creativity. We have been making mosaic coasters and felt wrapped soaps. Students have enjoyed special music time with Vesna who has a wonderful voice. And Robert has been getting fully involved in caring for the animals and supporting students in their daily activities.

(Pennyhooks Newsletter – Summer 2019)

Razvijanje ustvarjalnosti pri osebah s težjo motnjo avtizma (18.9.2019)

Vsak dan pride na kmetijo Pennyhooks med 6 do 12 odraslih oseb, od teh jih ima večina težjo obliko avtizma. Vsak dobi svojega spremljevalca in delo se začne. V dopoldanskem času večinoma skrb za živali (kure, krave, svinje, koze, osle), kasneje pa so na vrsti ustvarjalne delavnice.

Mozaik – mali koščki, velika slika

Življenje je sestavljanka. Iz velikih, majhnih, ostrih in zaobljenih koščkov. Naši mozaiki so sestavljanke življenja na kmetiji. Iz opazovanja narave in živali spoznavamo vzroke in posledice. Povezujemo fragmente misli v večjo sliko. In kako nam uspe narediti izdelek? Držimo se nekaj preprostih pravil:

  1. Najprej je vsak opazovalec celotnega postopka. Nekateri mladi vsakih nekaj sekund pridejo in odidejo od mize – vmes pa se nekajkrat zazibajo, se kakšnega materiala dotaknejo, ga povohajo, naredijo krog ali dva po prostoru in se spet vrnejo.
  2. Večkrat jih prijazno povabimo. S prijaznim obrazom, toplim nasmeškom in dobrohotno naravnanostjo jih vabimo in čakamo. Naposled večina pride in postavi na leseno ploščo kakšen košček.
  3. Nekateri se zatopijo v delo. Osredotočenost na delo oseb z avtizmom je lahko izjemna, če jih delo pritegne. Včasih je najtežje razložiti, da pravzaprav lahko končajo:)
  4. Kaj pa napake? Napak ni. Izogibamo se vsemu, kar bi si oseba s SAM lahko razložila kot napako. Ne popravljamo, ne kritiziramo, naši komentarji so spodbudni. Pa se potem sploh naučijo narediti izdelek prav?
  5. Naravne danosti razviti v veščine. Jan je zelo natančen. Rad se zatopi v delo in ga opravi do konca. Ko je prvič delal mozaik jajca, je bil zame največji izziv, kako mu razložiti, da mora med posameznimi ploščicami puščati vrzeli. In seveda, kako razložiti, da je treba končati, ko izdelek še ni končan? Sčasoma je razumel, da ploščice “dihajo” in potrebujejo zrak okoli sebe. Izdelek pa smo delali v več fazah in vsaka faza je pomenila konec dela. Ko je bila ena faza zaključena, smo se odločili ali bomo naredili še drugo. Jan po dveh tednih dela mozaike samostojno. Mozaiki so čudoviti. Brez napake:)

Eno naših vodilnih načel je razvijati notranji jaz osebe z avtizmom. Vedno bomo poskušali omogočiti nastanek ‘notranje osebe’; negovali in podpirali bomo razvoj in rast posameznika v njegovih novih spretnostih in sposobnostih. (Pennyhooks Farm)

Umetnostna ali/in delovna terapija?

Kot umetnostna terapevtka sem se sprva precej borila z idejo, da naj bi bil naš cilj izdelek. Imela sem občutek, da je to, kar počnemo veliko bolj delovna terapija kot pa umetnostna. Umetnost kot terapija namreč izhaja iz umetniške izkušnje in ustvarjalnega procesa, ki je lahko izraz notranjih doživljajev, občutij, tesnobe, travm. Njen cilj ni dovršena umetniška stvaritev, temveč proces, ki je usmerjen k osebnostni rasti in samouresničevanju posameznika.

Medtem ko delovna terapija običajno omogoča, da se ljudje kljub različnim okvaram, boleznim in prizadetostim vključujejo v smiselne vsakodnevne aktivnosti, kar pozitivno vpliva na njihovo zdravje in dobro počutje, posledično pa tudi na samostojnost.

Sčasoma sem ugotovila, da je tudi pri tem, ko si zastavimo cilj, pravzaprav najbolj pomembna POT – proces ustvarjanja. Izdelek, kadar uspe, pa je posledica naše ustvarjalnosti, potrpljenja in učenja. Pogosto pomeni potrditev, da ZMOREMO.

Vesna Mlakar, spec. PZU

Zakaj moj otrok z avtizmom ne govori? (8.9.2019)

Na Pennyhooks Farm je gotovo eden najbolj prikupnih odraslih fantov tisti, ki na veliko brblja. Brblja, spušča razne glasove, se čudi svojemu glasu in vešče uporablja medmete. Vsake toliko časa pove celo kakšno besedo, včasih pa kar cel stavek. In to je fant, ki leta in leta ni govoril. Danes je star okoli trideset let in se poigrava s svojim glasom kot nekajmesečni otroček.

Vsi se veselimo z njim, nihče ga ne poskuša ustaviti ali utišati, niti ko postane precej glasen.

Verbalna komunikacija je precenjena

Vesela sem, da vsak dan na Pennyhooks, kjer ljubeče vzgajajo in učijo odrasle z najtežjo obliko avtizma, vedno znova ugotavljam, da stvari o katerih sem pogosto govorila staršem v Sloveniji, držijo kot pribite. Recimo to, da je verbalna komunikacija precenjena. In tišina pogosto podcenjena. Odrasli z avtizmom se na kmetiji učijo opazovati, poslušati, vonjati. Okušati življenje s tistimi čutili, ki jih radi in vešče uporabljajo. “Kaj nam želi povedati sočna črna robida?” “Povohaj me, utrgaj me, pojej me. Sladka sem in dobra.” Robida res ne govori, vendar nam marsikaj sporoča.

Tišina je prostor so-čutenja

Kako lahko ujamemo sporočila, ki niso izgovorjena? Le tako, da ustavimo brnenje svojih mislih, nemir svojega srca in strah pred tem kar bi lahko začutili. Morda oseba z avtizmom ne govori, vendar vedno nekaj sporoča. Kakšen odnos imamo do čutenj? Se jih bojimo? Jih zmoremo nositi? Jih upamo čutiti? Tišina je prostor, v katerem se lahko začutimo. Tišina je prostor v katerem začutimo sebe in druge(ga) v najglobljem bistvu. Smo si blizu ali daleč? Nam je ob tem človeku toplo? Tišina je prostor sprejemanja, sprejemanje pa začetek ljubezni.

Pennyhooks farma – ena sama ljubezen (1.9.2019)

Pennyhooks farm, Swindon, Anglija

Pennyhooks Farm, ki se nahaja dobro uro in pol vožnje iz Londona proti zahodu Anglije, ponuja edinstveno doživetje za mlade in odrasle na avtističnem spektru. Farma je v družini Otter že več kot 60 let.  Mlade in odrasle z avtizmom zaposleni in prostovoljci popeljejo na pot smiselnega delovnega življenja na čudoviti kmetiji, katere duša in srce je Lydia Otter

 

Kmetija kot priložnost za razvoj socialnih delovnih veščin

Vesna Mlakar, spec. PZU na Pennyhooks farmi

Ko sva Vesna in Robert Mlakar prišla na Pennyhooks, so naju objeli prisrčnost, toplina ter neverjeten mir angleškega podeželja. Na farmo Pennyhooks starši vsak teden pripeljejo okoli 50 otrok in mladostnikov – večina jih ima težjo obliko avtizma, nekoliko manj Aspergerjev sindrom.

Nekateri se dela in delavnic na kmetiji udeležujejo tedensko, drugi dnevno, odvisno od svojih potreb. Kmetija ponuja veliko priložnosti za razvoj socialnih in delovnih veščin. Pod strokovnim vodstvom poteka učenje širokega nabora praktičnih veščin in delovnih dejavnosti na področju nege živali, vrtnarstva, lesarstva, peke, podeželske ter domače in umetnostne obrti.

September – nov začetek, novi izzivi

September je mesec, ko naj bi polni energije in spočiti stopili novim izzivom na poti. Otroci in mladi v šolo, odrasli v službo. Tudi na Pennyhooks se zadnje dni intenzivno pripravljamo na prihod “študentov” kot jih  imenuje Lydia. Sestavljamo urnike, ekipe, programe. Z Robertom bova sodelovala predvsem na področju domače in umetnostne obrti. Nekaj idej sem že pripravila. Kako narediti mozaik s prikupno kokoško? To bo eden izmed novih izzivov za mlade in odrasle s SAM, ki sicer zelo radi poskrbijo za kar 120 kokoši na kmetiji.

Smiselno delo nas vse izpolnjuje

Nihče nikoli ni rekel, da bo pot lahka. Pomembno je, da je smiselna. Smiselno delo nas vse izpolnjuje. Delo, ki prinaša sadove polni naša srca, krepi samozavest in samopodobo. Naj bo vaš september in september vaših otrok poln zrelih, sočnih sadov.

Izjemna zgodba Rowene Cade (19.8.2019)

V začetku avgusta 2019 sva se z možem odpravila na izmenjavo znanj v Anglijo. V to sva vložila izjemno veliko fizičnega, čustvenega in psihičnega napora. Že sama odločitev za ta korak je bila zelo težka. Zelo naporna je bila tudi pot, saj sva potovala s kombijem in premostiti je bilo treba precej kilometrov preden sva prišla na farmo Pennyhooks v Swindonu. Tam bova pomagala skupnosti, ki dela za dobrobit oseb za avtizmom – večinoma mladostnikov in odraslih. Srečanje je bilo srčno, prijetno, toplo. Okvirno smo se dogovorili o poteku dela in delavnicah, ki jih bova z možem izvajala.

Pot naju je vodila naprej v Cornwall, najbolj JZ del Anglije. Presunila naju je lepota obmorskih mest, zasidranih med visokimi klifi. Plima in oseka, ki se menjavata na vsakih 6 ur popolnoma opustošita pristanišča tako, da čolnički ostanejo zasidrani na suhem, na mokrem pesku pa se igrajo radoživi otroci in kužki. Ljudje živijo počasi, predano svojemu delu. So skromni, vljudni, prijazni. Prosim in hvala nikoli ne umanjkata. V kratkem se bova tukaj srečala s sodelavci dobrodelne organizacije CHAOS group (Community Helping All of Society) iz Trura, ki skrbijo za vsestransko opolnomočenje ranljiv skupin in jim omogočajo pridobivati veščine, ki so ključnega pomena za zaposlovanje …

Rowena Cade – ženska, ki je desetletja gradila gledališče na klifu

The Minack Theatre

Kar želim z vami deliti danes je zgodba ženske, ki me je presunila do kosti. Kot deklica sem želela biti igralka. Kasneje sem razmišljala o poklicu defektologinje. Ker se nič od obojega ni izšlo, sem postala filozofinja. Kasneje pa me je usoda vendarle našla. Postala sem dramska terapevtka in združila vse svoje strasti in talente v en poklic.

 

Morda sem zato jokala, ko sem sedela na kamnitem stolu Minack Theatra, ki ga je ustvarjala – načrtovala, gradila in financirala – izjemna ženska Rowena Cade. Teater je več desetletij klesala v skalo na klifu obale Portchurna na JZ Anglije. Sama je z obale na vrh klifa znosila nešteto kil peska za gradnjo ploščadi, stolov, klopi, ograj. V vsak posamezen kos je ročno izklesala umetelne vzorce iz keltske kulture. Od leta 1932, ko so tam zaigrali prvo predstavo, so v stole vklesane tudi letnice in naslovi vseh tam odigranih gledaliških predstav. Čarobno.

Nič čudnega, da dandanes prihajajo ljudje iz vsega sveta občudovat delo umetnice, ki je bila nekoč povsem nerazumljena. Danes, v retrospektivi, ima njeno delo izjemen smisel.

Ste zamudili konferenco? Vabljeni, da si ogledate video posnetke vsakega posameznega sklopa konference (zdravstvo, izobraževanje, sociala) TUKAJ. 

Plesni večer za mamice (mar, 2019)

Društvo SNOP vabi na plesno meditacijo za mamice in ženske, ki svojo materinsko ljubezen nesebično delijo s svojimi ljubljenimi. Podarite si miren, sproščen večer v družbi žensk, ki prav tako kot ve, rada spijejo kozarček zlatih mehurčkov, se posladkajo in se zazibajo v ritmu znanih melodij. Za lahko noč še vodeno sproščanje in meditacija.
Kdaj? Ponedeljek, 25. marca 2019 (19.30 – 21.00)
Kje: Ljubljanska 106a, Domžale
Za članice društva SNOP brezplačno, za druge mamice in plesalke prispevek 7 evrov.
Obvezne prijave!

Kdaj je pravi čas za terapijo? (feb, 2019)

Oba, tako terapevt kot iskren prijatelj, bosta pokazala zanimanje za vas. Najverjetneje vas bosta oba vprašala: »Kako ste?«. Ko gre za prijateljske pogovore, sem se ob vprašanju ‘kako si’ pogosto vprašal ali naj odgovorim vljudno ali iskreno. Morda o svojem počutju sploh nisem želel govoriti, ker sem se zatekel v druženje ravno zato, da bi se umaknil od težav, ne pa, da bi se v njih poglabljal. Po drugi strani sem velikokrat čutil, da ni pošteno prijateljem ‘naložiti’ še breme svojega lastnega obstoja, saj se, če se bomo pogosto pogovarjali samo o težavah, ne bodo več dobro počutili v moji družbi. Pa vendar, ni vedno vse samo lepo in komu, če ne prijatelju, sem kadar je bilo res težko povedal, da se ne počutim ‘preveč dobro’. Prijatelj me je poslušal in hrabril, me potrdil v mojih dejanjih ter mi pomagal ohraniti občutek vrednosti. Kdaj pa kdaj me je potolažil z nasveti v stilu ‘saj ni tako hudo’ ali ‘vesel bodi da imaš družino, službo, roke, noge’. Povedal mi je, da čas celi rane in da tudi vse hudo mine. Dal mi je gorivo za to, da grem dalje in za nekaj časa mi je odleglo.

Slej kot prej se je isti problem vrnil, z njim pa vprašanja ali sem nemara ošaben, razvajen, nehvaležen, sebičen? Da se navkljub zavedanju, da sem se rodil v Sloveniji, da spadamo v razviti svet, smo varna država, uživamo visok standard življenja, ne počutim bolje. Pomislil sem tudi na vse hudo, kar so preživeli naši starši in stari starši, ter si prigovarjal, da je to veliko huje od mojih ‘kapric’. Prav tako se nisem počutil bolje ob tolažbi ‘saj bo’, ‘vse mine’ ali tisti večni resnici ‘čas celi rane’. Še posebno kadar so se težave ponavljale ali stopnjevale. Tudi kadar so mi prijatelji govorili o tem, da so imeli podobne težave in razlagali, kako so jih rešili, se nisem počutil nič bolje. Prej bi rekel, da sem se počutil še slabše, ker se mi je zdelo, da sem nesposoben. Videti je bilo, kakor da so prijatelji podobne težave reševali odločno in z lahkoto. Kaj pa jaz? Neizpodbitno dejstvo je bilo, da bil še vedno ‘na tleh’. Torej mora biti nekaj narobe z mano, da ne zmorem biti srečen, vesel, zadovoljen.

Kako pa se s klientom pogovarjamo zakonski in družinski terapevti? Za začetek terapevti vemo, da ima vsak pravico čutiti kar čuti, ne glede na vse obilje, ki mu ga je usoda nasula v zibelko. Tudi, če ste se rodili z ‘zlato žlico v ustih’, duševna bolečina povzroča enako hudo trpljenje kot pri vseh ostalih. Terapevti se tudi zavedamo, da boste problem lahko rešili predvsem vi in ne mi, in naši nasveti. Terapevt vas lahko s svojim znanjem in sposobnostjo uravnavanja čustvenih stanj samo spremlja k vašemu lastnemu uvidu v vzorce in ravnanja, s katerimi si povzročate bolečino oziroma se nanjo odzivate.

“Terapevti se tudi zavedamo dejstva, da tolažbe, bodrenje in nasveti kratkoročno sicer pomagajo, vendar dolgoročno ne prinašajo spremembe. Tako se le umaknete od resničnega problema, namesto da bi se mu približali.”

Terapevt to ve in zato v pogovoru naslavlja vaša prava čutenja in občutke, ki se skrivajo pod površino. Ne bo vas tolažil, ne bo takoj svetoval kako in kaj, ampak bosta najprej skupaj opazovala telo, raziskovala čustveni in miselni svet, dokler ne boste ‘v črevesju’ začutili željo po temeljni spremembi v življenju. Iz vas pride tista notranja motivacija, ko se odločite zase in vas nič več ne more ustaviti na poti k izboljšanju življenja. To notranjo motivacijo pa si najbrž želi odkriti ali okrepiti prav vsak izmed nas.

Na začetnih srečanjih ljudje mnogokrat povedo, da si bližnjim niso upali povedati, da hodijo na terapijo. Kasneje pa so spoznali, da terapija v svojem bistvu ni nič drugega, kot čas za preiskovanje in spoznavanje samega sebe. Pogosto na to pot kasneje povabijo tudi svoje bližnje. Povedo tudi, da je bila odločitev za terapijo ena najboljših v življenju, četudi so si samo želeli izboljšati življenje, niso pa bili resno bolni.  Nekdo mi je nekoč dejal: »Če imaš pet kilogramov preveč, me pokliči in greva na Šmarno goro. Če pa tehtaš 220 kilogramov in imaš težave s prenajedanjem, poišči strokovno pomoč«. Vprašal sem ga: »Kaj pa tisti vmes?« Vsekakor je, ko gre za globoko duševno bolečino, nujno poiskati strokovno pomoč. Tisti, ki ima danes 220 kilogramov, jih je imel nekoč le deset ali dvajset preveč. Vendar se s tem takrat ni začel ukvarjati. Tako je tudi s težkimi čutenji: če se jim ne posvetimo dokler so samo težka, lahko postanejo neobvladljiva.

Zapisal: Robert Mlakar, zakonski in družinski terapevt stažist

Radi smo dobrodelni! (jan, 2019)
310 evrov za izobraževanje staršev otroka z avtizmom 

Z vašo pomočjo, dragi člani in drugi dobrotniki, smo zbrali 310 evrov. Donacijo za izobraževanje je staršema dečka z avtizmom 13. januarja 2019, izročila Vesna Mlakar, spec. PZU, otrokova dramska terapevtka in članica društva SNOP.
»Spoznali smo se poleti 2018 v Zdravilišču Dobrna, kjer ste vodili delavnice za starše otrok z avtizmom. Takrat smo ugotovili, da lahko v prihodnje za našega sina še več naredimo skupaj. Naslednji korak je bil prvo srečanje pri nas doma. Potem pa so stvari stekle. Veliko ljudi vpraša kaj najbolj pomaga? Gotovo napredka ni samo od ene stvari. Mi marsikaj poskušamo. Od diete do terapij. Najverjetneje vse skupaj pripomore, da je zdaj bolje. Vam pa seveda hvala, tako za osebni vložek individualnih terapij, da se vozite k nam domov in seveda društvu SNOP za donacijo. Malo, premalo je takih strokovnjakov kot ste vi. Sami veste, da mora biti človek pri takem delu ne samo s telesom, temveč tudi z dušo pri stvari. Hvala.« Starša gresta na izobraževanje v tujino predvidoma maja 2019.

Utrinek s terapije (jan, 2019)
Zgodba o tem, kako pomembno je, da ne obupamo 

Z dečkom se srečujeva že skoraj eno leto. Tokrat prinese s seboj dva plakata, na katera sam nariše domišljijsko igro, ki jo igra samo en igralec. Prinese tudi figurico, s katero bom morala premostiti vse ovire na tem igralnem polju, če bom hotela rešiti dečka, ki ima enako ime kot on, ki hodi k meni na terapije.

Na vsakem plakatu je več iger; deček ima bujno domišljijo. Vsaka igra je postavljena v drugačno okolje (ocean, kmetija, sladkorna dežela, itd.) v katerem je potrebno premostiti mnoge ovire. Te ovire je potrebno obiti, preskočiti, splezati pod njimi, se s kakšno boriti… Včasih celo padeš v ječo, v kateri je treba počakati. Skoraj vse igre so živo pisanih barv. Razen ene; ta je siva, narisana s svinčnikom. Na enem delu poti te »sive dežele« so štirje obrazi. Vsi imajo usta povešena navzdol. Za njimi je narisan krog/kovanec na katerem piše OBUP.

Pogleda me in reče: »Ta igra je obupna. Prav obupana je. Ne vem, če bi te spustil vanjo.« Potem me vpraša: »Ali ti lahko zaupam? Ali ti lahko zaupam, da me boš rešila? Kajti jaz sem tisti v tej igri, ki me je potrebno rešiti.« Nekaj časa sva bila oba tiho. V tišini se odpira prostor za nova spoznanja… Potem je nadaljeval: »Zelo pomembno je, da ko me boš reševala, ne boš pobrala s tal obupa.« Takrat sem z mize pobrala razpoloženjske kartice, na katerih so narisana različna razpoloženja (tudi čustva). Položila sem jih pred njega in ga vprašala: »Kaj bi mi lahko pomagalo, da ne bom nikoli pobrala kovanca z obupom?« Pobrskal je med karticami, potem pa izbral najprej UPANJE, za njo pa še MOČ. Rekel je: »Potrebovala boš UPANJE in potrebovala boš tudi MOČ, zato da ne boš obupala, ko me boš reševala.«

To je bil šele začetek igre, potem se je začelo reševanje. Še preden sem začela, me je za dolg trenutek pogledal v oči in vprašal ali sem pripravljena. Pogledala sem ga in rekla: »Ali je človek sploh lahko kdaj re pripravljen?« Gledala sva se in rekel je: »Lahko poskusiš.« Odgovorila sem mu:« Lahko poskusim, ampak morda mi v prvem poskusu ne bo uspelo. Ali si ti pripravljen počakati, da te rešim v nekaj poskusih?« Rekel je: »Sem. Poskusi.« Potem sva se skupaj podala na pot po »sivi poti«. S figurico sem skakala po igralnem polju in se poskušala izogniti različnim oviram. Pomagal mi je in mi kazal pot. Pobirala sem tiste kovance, ki so mi prinašali srečo in se izogibala pastem, še posebno sem pazila, da ne bi pobrala kovanca obupa. Prvič mi ni uspelo in sem pristala v ječi. Čakati sem morala 10 minut, da sem lahko šla ven in poskusila znova. Tudi drugič nisem prišla do konca, čeprav sem proti koncu na pravem mestu dvakrat zaklicala (kot mi je rekel): »Moč, moč!« Celo čisto prave uteži sem dvigovala, delala sklece in trebušnjake ter se precej spotila. Na glas sem se spodbujala: »Če hočem zdržati, moram imeti moč. Če hočem zdržati in rešiti dečka, moram imeti tudi telesno moč.«

Preden sem poskusila še tretjič, je prižgal električni klavir in oznanil: »Potrebovala boš spodbudno glasbo za na pot!« Izbral je energično in spodbudno melodijo, ki naj bi mi pomagala premagati vse ovire na poti ter mi zaželel srečno pot. Tretjič mi je uspelo, da sem ga rešila. Kako vem? Ker mi je on to povedal. Ker mi je on to dovolil … O mojih napakah in uspehih je vedno presojal samo on. Ko mi je končno uspelo sva bila neznansko vesela. Spogledala sva se z iskricami v očeh. Bile so polne moči in upanja …

Ko je odhajal, je na mizi v predprostoru bežno ošinil intervju v reviji in komentiral: »Zakaj tukaj piše Aspergerjev sindrom in je zraven tvoja slika?« »Ker sem terapevtka za otroke, ki imajo Aspergerjev sindrom«, sem odgovorila. On pa: »Jaz nimam Aspergerjevega sindroma. Midva se samo igrava.«

Kolesarjenje ob Kamniški Bistrici (maj, 2018)
Enkrat mesečno se člani društva SNOP odpravimo na izlet oz. skupaj počnemo kaj takšnega, kar nas veseli. Na en lep sončen dopoldan smo se odpravili na kolesarski izlet od Domžal do Kamnika in nazaj, ob Kamniški Bistrici.
Prekolesarili smo 20 kilometrov, se razgibali, nasmejali, okrepčali in mimogrede prebrali še eno Prešernovo – Povodni mož. Eden od fantov zna celo pesem na pamet 🙂 Eni bolj zgovorni, drugi manj, vsi pa smo uživali v prelepi naravi, ob žuborenju reke in občudovanju njenih brzic in mini slapov. Na kolesarski izlet bomo gotovo še šli!
Če imaš tudi ti motnjo avtističnega spektra in si star med 12 in 20 let, te vabimo v našo družbo. Piši na vesnav.mlakar@gmail.com. Junija se bomo vozili z gokarti na Brniku.
“SAM – tržnica” prvič v Sloveniji (april, 2018)
Zveza NVO za avtizem Slovenije je 14. aprila 2018 v okviru projekta »Avtizem – SAM z drugimi« organizirala dogodek »SAM – tržnica«. V avli Pedagoške fakultete v Ljubljani smo se predstavila različna društva, zveze, zavodi, inštituti, šole in posamezniki, ki se ukvarjamo s problematiko avtizma. Društvo SNOP je prepustilo besedo mamici dečka z visoko-funkcionalnim avtizmom – enega naših članov, ki po večletnem treningu socialnih veščin vsako leto širi nabor svojih interesov in prijateljev ter uspešno zaključuje srednjo šolo.
V sodelovanju z GEOMULCI  smo pripravili naravoslovno ustvarjalno delavnico za otroke Kamen na kamen gorovje. Oglejte si naš nastop v galeriji fotografij 🙂

Čestitamo in se zahvaljujemo Zvezi NVO za avtizem Slovenije za odlično izpeljan dogodek ter se veselimo “SAM – tržnice” prihodnje leto!

Kako lahko pomagamo otroku z AS v šoli? (april, 2018)

Dogovorimo se za pravila vedenja, ki naj bi jih otrok usvojili, da lahko delo v razredu poteka čim bolj mirno.

Objavljamo delček intervjuja z Vesno Mlakar, spec. pomoči z umetnostjo, ki je v šolskem letu 2016/2017 kot zunanja sodelavka začela sodelovati z British International School v Ljubljani. Pri pouku (4. in 5. razred OŠ) je spremljala, opazovala, predlagala in izvajala prilagoditve za dečka z Aspergerjevim sindromom.

Celoten intervju v angleškem jeziku lahko preberete na spletni strani British International School of Ljubljana tukaj.

Kako konkretno poteka vaše delo v šoli?
Kadar pride v šolo otrok, ki že ima postavljeno diagnozo MAS, običajno postanem za nekaj časa otrokova spremljevalka. Po dogovoru z otrokovimi starši in šolo kakšen teden ali dva otroka samo opazujem in beležim vse posebnosti. Kasneje se z otrokovim učiteljem dogovorim, kako bi lahko prilagodili razred, da bi se otrok v njem počutil udobno in varno ter kje in s kom v razredu naj bi sedel. Učiteljem pomagam razumeti otrokove posebnosti, skrbi, strahove, primanjkljaje. Pomagam jim, da odkrijejo otrokove posebne talente in sposobnosti. Priporočam, kako naj podajajo znanje, da jih bo otrok kar najbolje razumel.

Ker sem skoraj ves čas v otrokovi neposredni bližini, imam priložnost, da otrokovo neobičajno vedenje razložim tudi sovrstnikom, otroku z AS pa pomagam, da se bolj jasno izrazi. Medtem ko ga opazujem pri pouku, med odmorom ali v času kosila opazim tisoč drobnih stvari na katere so učitelji težko ves čas pozorni. Morda danes slabše bere, ker nima pravih očal, je zmeden, ker pouk ne poteka v njegovem razredu, ga moti premočna svetloba ali vonj, se zamakne v svoj svet ali izbruhne, ker ni razumel navodil ali so ga napačno razumeli. Skozi moje oči pa imajo tudi starši uvid v tisti del otrokovega življenja, ki jim sicer ostane prikrit. Starše namreč vsak dan po pouku tudi pokličem. Tako so vsi nekako bolj mirni; otrok, učitelji in starši.

Naučimo tipkati otroka z avtizmom (jan, 2018)

Se je učenja tipkanja mogoče naučiti s pomočjo z umetnostjo? Seveda! Učenje skozi igro je gotovo najbolj zabavno, hkrati pa nadvse učinkovito.

Pogosto otrok z avtizmom ne govori in če želi sporočati svoje potrebe, želje in misli, mora uporabiti druge načine sporazumevanja. Kadar ob tem še težko piše (finomotorična apraksija, disleksija, itd.), je lahko tipkanje odlična rešitev.

Učenje tipkanja doma, na tečaju ali pri strokovnjaku?

Učenja tipkanja se lahko lotimo na različne načine. Otroka lahko na primer vpišemo na tečaj slepega tipkanja, ga tipkanja učimo sami ali za pomoč prosimo strokovnjaka. Eden “mojih fantov” z Aspergerjevim sindromom se uči slepega tipkanja tukaj. Drugega uči doma mamica in pravi takole:

“Včeraj je napisal sam z malimi tiskanimi (ob majhni pomoči mojega nadzora) kar 12 besed, pa tega že celo večnost nisva delala (ker smo prekinili zaradi mnenja govornega terapevta in je posvečal več pozornosti potem govornim vajam). Ni sposoben zapisovat črk s pisalom, je pa definitivno sposoben pisati (besede in tudi stavke) na tipkovnico, rabi le samozavest in vajo.”

Kaj imajo skupnega trenje orehov, igranje klavirja in učenje tipkanja?

Pomembno pravilo terapevtskega procesa je, da se terapevt z otrokom najprej uglasi. To pomeni, da se sprva giba z njim v njegovem ritmu in počne stvari, ki ga zabavajo. Učenje tipkanja se prav lahko začne s podajanjem balonov, s trenjem orehov ali igranjem na klavir. Zakaj pa ne? Pri vseh teh dejavnostih usmerimo pozornost najprej na roke in jih šele kasneje uporabimo za to kar je bil naš cilj – tipkanje po računalniški tipkovnici.

Pleševa, piševa in tipkava OOOOOreh

“Najprej sva Orehe trla in krepila moč rok. Potem sva jih luščila iz lupine in vadila fino motoriko. Potem sva obkrožila Oreh in se spomnila še mnogo drugih besed na O. Potem sva OhohO – izvabljala melodijo še iz tipk klavirja in zaplesala en “o-krogel ples”. O-bkrožila svoje telo s kredo in sedla za računalnik. Sam si poiskal črko O, jo pritisnil in držal, dokler se ni izpisala skoraj do polovice strani. Potem si narisal še O-kroglega sebe, kako se smejiš.” (Vesna Mlakar, spec. za pomoč z umetnostjo)

Si želite, da bi se tudi vaš otrok učil tipkati s pomočjo umetnosti?
Pokličite 031 304 732  ali pišite na vesnav.mlakar@gmail.com

 

Kaj je “normalno” in zakaj so otroci z Aspergerjevim sindromom pogosto anksiozni? (nov, 2017)

“Nimam družine”, mi je rekel tiho, takoj po terapiji. “Kako to misliš, da nimaš družine? Imaš očeta, mamo, brata, sestro.” Gledal je stran, se zvil v zanj značilno gubo in si potegnil kapuco preko glave. “Nimam normalne družine”, je spet tiho šepnil. “Nimaš? Kakšna pa bila bila normalna družina?”, sem ga vprašala. Ostal je tiho.

Otroci z Aspergerjevim sindromom pogosto ne odgovorijo na vprašanje. Včasih zato, ker ne želijo odgovoriti, včasih zato, ker odgovora ne vedo, včasih zato, ker se ne marajo motiti in delati napak. Predvsem pa težko govorijo o svojih čustvih. Pogosto imajo o sebi mnenje, da “niso normalni”. Vedo, da so drugačni, vendar ne vedo, kako se s tem spopadati. Okolica jih težko razume, imajo malo ali nič prijateljev. Zaradi tega so jezni in/ali žalostni. Svojo stisko lahko v obliki agresije obrnejo navzven ali pa navznoter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pogosto so anksiozni (tesnobni), še posebno v šolskem obdobju/obdobju najstništva. Vsak socialni stik lahko sproži čustva, s katerimi ne znajo ravnati. Pogosto jih je strah in so negotovi, to pa se lahko kaže tudi v obliki agresije ali avtoagresije. “Rad bi se ubil. Naj me nekdo ubije”, je prosil obupan deček po tistem, ko v šoli ni zmogel naloge, postal nemiren, jezen in agresiven. Vsaka sprememba rutine povzroči veliko stresa in strahu in vse to prispeva k anksioznosti.

Kako lahko pomagamo otroku z Aspergerjevim sindromom, ki je v šoli anksiozen?

– na glas opisujemo njegove strahu in občutke, da jih prepozna in sprejme,
– omogočimo mu rutino in ga na vsako novo preizkušnjo (izlet, dogodek, izziv, test) še posebej pripravimo in se o tem pogovorimo,
– otroku za kratek časa pomaga, da se zamoti s svojim posebnim zanimanjem,
– v šoli poskrbimo, da ima vedno na razpolago miren kotiček ali prostor, kamor se lahko umakne,
– med odmori mu omogočimo, da ne rabi biti ves čas v gneči med sovrstniki,
– zelo učinkovite so dihalne vaje in dihanje skozi usta (Buteykova metoda) in drugo.

Imate več vprašanj na to temo? Pišite mi na: vesnav.mlakar@gmail.com

Pogosto nosimo maske. Kdo se skriva pod njimi? (nov, 2017)

Otrok z MAS je lahko talentiran umetnik.

Čisto nepomemben “praznik” Halloween sem izkoristila za ustvarjanje in pogovor o strahu. Deček, recimo mu Toni, je star 10 let. Ne govori veliko, razen v angleščini seveda 🙂 Osnovna čustva že zelo dobro pozna: zna jih poimenovati,  prepoznati in na kratko opisati v katerih okoliščinah smo na primer veseli, zaskrbljeni ali žalostni. Le njegov obraz in telo ob pogovoru o tem deluje še nekoliko leseno.

Otroci z Aspergerjevim sindromom se tudi na spremembe obraznih izrazov svojega sogovornika ne odzivajo. Finih namigov ne poznajo. Pogosto jim je z obraza težko brati razpoloženje in čustva, čeprav se znajo izrazito pačiti ter nergati, kadar jim kaj ni prav. Včasih so njihovi obrazi (kot tudi naši) kot maske. Tokrat sva s Tonijem poslikala vsak svojo masko. Dala sva ji ime ter postala Lovilec in Sekalec. Naredila sva si tudi Hišo strahov in se pogovarjala o strahu.

“Najbolj strašno je, če ne veš kdo si.”

Na vprašanje, kaj se mu zdi najbolj strašno, ni odgovoril kot bi najbrž večina nevrotipičnih otrok: strašna je tema, biti sam doma, film ali kaj drugega. Rekel je: “Najbolj strašno je, če ne veš kdo si.”

 

 


“Želim si, da bi moj otrok imel prijatelja” 
 (okt, 2017)

Danes je v Domžalah potekala okrogla miza na temo AVTIZEM – SAM z drugimi. Bila sem navdušena! Tako smiselne, odlično organizirane in izkustvene okrogle mize že dolgo ni bilo. Začutila sem, da smo se zbrali srčni, odprti, iskreni ljudje, ki smo drug drugemu zaupali svoje osebne izkušnje z MAS in skupaj iskali možnosti za vključitev posameznikov z MAS v širšo družbo.

Okroglo mizo je organizirala Zveza NVO za avtizem Slovenije in psihoterapevtka Nevenka Nakrst (Strokovno združenje Aleana, Domžale). Na okroglo mizo smo bibli kot govorci vabljeni predstavniki stroke ter predstavniki vrtcev, šol,  CSD, Občina Domžale in drugi. Predsednica Zveze Sandra Bohinec Gorjak je ob koncu srečanja iskreno povedala: “Moja največja želja je, da bi imel moj otrok prijatelja!” Stavek se mi je kot puščica zarezal v srce. Res je, otroci z MAS želijo in potrebujejo prijatelje. Kako jim lahko pomagamo?

Širše gledano, kot družba, seveda s poznavanjem in sprejemanjem njihove drugačnosti. Individualno pa se za zelo uspešne izkažejo tudi igre vlog s pomočjo katerih otrok počasi usvaja potrebne socialne veščine. Več si lahko preberete tukaj: Aspergerjev sindrom – nova vrsta pomoči

Vesna Mlakar, spec. za pomoč z umetnostjo