VESNA MLAKAR, univ. dipl. fil. in spec. PZU (dramska terapevtka)

Vesna Mlakar je specializirala na podiplomskem študiju pomoč z umetnostjo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Študijo večletnega primera je zapisala na 130-ih straneh poglobljenega specialističnega dela z naslovom Opis komuniciranja in izražanja čustev najstnika z visoko funkcionalnim avtizmom s pomočjo dramskih dejavnosti.  Izvaja individualne in družinske terapije ter delavnice socialnih veščin za otroke z MAS.
Tisoč ur prakse z otroki z različnimi posebnimi potrebami je pridobila v različnih organizacijah in ustanovah po Sloveniji, svoje znanje pa izpopolnjuje tudi v tujini. Je zagovornica izjemno uspešnega pristopa The Son-Rise Program®, ki ga je v praksi spoznala neposredno v Autism Treatment Center of Amerika, Massachusetts ZDA. Pri svojem delu z otroki in mladimi z avtizmom uporablja različne tehnike dramske terapije, predvsem izjemno metodo Emarging Body Language (EBL), ki jo je razvila Marijke Rutten-Saris Ph.D ATR, vodja enega najuspešnejših centrov za pomoč osebam z avtizmom v Evropi, na Nizozemskem. Pri nas je metodo na PF v Ljubljani poučevala spec. ped. Elza Sabolič. Vesna Mlakar je zunanja sodelavka na British International School of Ljubljana, kjer pomaga otrokom z MAS in drugim pri socialnem vključevanju v šolsko okolje, usvajanju znanja, večji koncentraciji in sproščenosti. Po potrebi je otrokova spremljevalka, v oporo in pomoč pedagoškemu kolektivu. Za pedagoške kolektive organizira dinamična, praktična in uporabna predavanja ter delavnice, ki jih je preprosto implementirati v šolsko okolje in vsakodnevno delo. Je aktivna članica Društva SNOP, kjer je odgovorna za področje pomoči z umetnostjo. Izvaja individualne in družinske terapije za otroke in starše otrok z MAS ter organizira družabna srečanja za mladostnike z MAS. Društvo SNOP je pridružen član Zveze NVO za avtizem Slovenije. Pod okriljem Društva Aspi vodi terapevtsko skupino za mladostnike z MAS, v dnevnem centru za mladostnike in odrasle z avtizmom na Stobovski 8, v Domžalah.

Področja dela: ustvarjalne dramsko-terapevtske delavnice za osebe z avtistično motnjo, učenje soc. veščin in vključevanje v družbo otrok in mladostnikov z Aspergerjevim sindromom, ADHD in drugimi pridruženimi motnjami, dramsko-terapevtske delavnice za predšolske otroke, EBL za trmaste malčke, pomoč staršem pri vzgoji in organizaciji dela, “family building” za krepitev stika med družinskimi člani, igralne terapije za otroke in starše, da se lažje uglasijo in povežejo. Prostovoljka v Son-Rise Program® .

V Domžalah vodi tudi plesne meditacije za ženske vseh starosti. Več tukaj.