VESNA MLAKAR, univ. dipl. fil. in spec. PZU (dramska terapevtka)

Vesna Mlakar je specializirala na podiplomskem študiju pomoč z umetnostjo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Študijo večletnega primera je zapisala na 130-ih straneh poglobljenega specialističnega dela z naslovom Opis komuniciranja in izražanja čustev najstnika z visoko funkcionalnim avtizmom s pomočjo dramskih dejavnosti.  Izvaja individualne in družinske terapije ter delavnice socialnih veščin za otroke in mladostnike z MAS.
Tisoč ur prakse z otroki in mladimi z različnimi posebnimi potrebami je pridobila v različnih organizacijah in ustanovah po Sloveniji, svoje znanje pa izpopolnjuje tudi v tujini. Je zagovornica izjemno uspešnega pristopa The Son-Rise Program®, ki ga je v praksi spoznala neposredno v Autism Treatment Center of Amerika, Massachusetts ZDA. Pri svojem delu z otroki in mladimi z avtizmom uporablja različne tehnike dramske terapije, predvsem izjemno metodo Emarging Body Language (EBL), ki jo je razvila Marijke Rutten-Saris Ph.D ATR, vodja enega najuspešnejših centrov za pomoč osebam z avtizmom v Evropi, na Nizozemskem. Pri nas je metodo na PF v Ljubljani poučevala spec. ped. Elza Sabolič. V letih 2017-2019 je sodelovala z British International School of Ljubljana, kjer je pomagala otrokom z MAS in drugim pri socialnem vključevanju v šolsko okolje, usvajanju znanja, večji koncentraciji in sproščenosti. Po potrebi je bila otrokova spremljevalka, v oporo in pomoč pedagoškemu kolektivu. Za pedagoške kolektive organizira dinamična, praktična in uporabna predavanja ter delavnice, ki jih je preprosto implementirati v šolsko okolje in vsakodnevno delo. Je aktivna članica Društva SNOP, kjer je odgovorna za področje pomoči z umetnostjo. Izvaja individualne in družinske terapije za otroke in starše otrok z MAS ter organizira družabna srečanja za mladostnike z MAS. Pod okriljem Društva Aspi je vodila terapevtsko skupino za mladostnike z MAS, v dnevnem centru za mladostnike in odrasle z avtizmom v Domžalah.

V letu 2019/2020 potuje po Evropi in sodeluje z različnimi inštitucijami, ki se ukvarjajo z inovativnimi pristopi v duševnem zdravju. Jeseni 2019 je bila 3 mesece mentorica za pomoč z umetnostjo za mladostnike in odrasle s težjo obliko avtizma na Pennyhooks  Farm Trust v Angliji, ki je znan kot prvi “farm care” sistem v Evropi. V začetku leta 2020 je svoj čas, izkušnje in znanje delila na Madžarskem.

Področja dela: ustvarjalne dramsko-terapevtske delavnice za osebe z avtistično motnjo, učenje soc. veščin in vključevanje v družbo otrok in mladostnikov z Aspergerjevim sindromom in drugimi pridruženimi motnjami, dramsko-terapevtske delavnice za predšolske otroke z MAS,  “family building” za krepitev stika med družinskimi člani, igralne terapije za otroke in starše, da se lažje uglasijo in povežejo. Prostovoljka v Son-Rise Program®