Kmetija – priložnost za čuječnost

by | Okt 9, 2019 | Pennyhooks Farm

V tem tednu sva se z lastnico kmetije Pennyhooks Lydio Otter pogovarjala o tem, kje iskati korist kmetije, ki služi kot dnevni center za osebe z avtizmom. Ljudje radi počnemo stvari, ki jih vidimo ali čutimo kot koristne. Še bolje je, če v njih vidimo tudi smisel. Strinjala sva se, da kmetija sama po sebi ne prinaša finančnega dobička. Kvečjemu s prodajo pokrije vloženo delo. Denar za delovanje dnevnega centra morajo torej iskati iz drugih virov (donacije, razpisi, dobrodelne akcije…). Koristi pa so vsekakor drugje.

Kmetija poveže z naravo

Kmetija ponuja možnost gibanja na svežem zraku. Ljudje smo neločljivo povezani z naravo. Tako se osebe z avtizmom, kot tudi mi, ki smo v vlogi njihovih spremljevalcev, odlično počutimo že samo zaradi dejstva, da se precej časa gibamo na svežem zraku: hranimo živali, nabiramo jabolka, narežemo šibje, se sprehodimo do ribnika.

Odmik od preveč vtisov

Osebe za avtizmom so pogosto senzorno zelo občutljive. Dražljaje, ki prihajajo iz okolice (npr. zvok, vonj, okus, občutke na koži, vidne zaznave, občutek bližine ljudi …) doživljajo mnogo intenzivneje kot nevrotipične osebe. Predstavljajte si, da se sprehajate po velikem mestu. Pomislite koliko je različnih ljudi, barv oblačil, parfumov, vonjav… Možgani osebe z avtizmom ne morejo sprocesirati takšne množice vtisov. Pojavi se nemir, se stopnjuje v anksioznost in telo se odzove s poudarjenimi značilnimi izrazi, kot so tiki, glasni zvoki, nekontrolirani premiki telesa, beg…).

Priložnost za čuječnost

Narava je senzorno mnogo prijaznejša. Ponuja obvladljivo količino informacij. Manj različnih vonjev, veliko nežnih barv, več blagih zvokov in več občutka osebnega prostora. “Poslušanje” kmetije je priložnost za čuječnost. Priložnost za zdravo življenje in dobro počutje. Na kmetiji lahko osebe z avtizmom delajo s prilagojeno hitrostjo. Eni bolj hitro, drugi počasneje od tega kar razumemo kot običajno.

Ljubezen, naklonjenost in sprejemanje so del vsakdana. Skupaj rastemo v tem.

Preberite še

O izgorelosti in kako k njej prispevajo odnosi

O izgorelosti in kako k njej prispevajo odnosi

Osebna zgodba izgorelega naenkrat postane zgodba celotne družine. Tako kot je to pri vsaki drugi bolezni. Le da je ta bolezen drugačna, manj vidna, težje razumljena.

Dobrodelna akcija za Miloša

Dobrodelna akcija za Miloša

Miloš je leto in pol star deček z metuljevim sindromom. Njegova koža je krhka kot so metuljeva krila. Čeprav ima deček rane po koži, v ustih, na očeh in sluznici, vsaka ura pa mu prinaša nove, je velik borec, poln življenja in ljubezni. Njegova zgodba se je dotaknila naših src in nas nagovorila, da njemu in njegovi mamici pomagamo po najboljših močeh.

Izgorelost – rak današnjega časa

Izgorelost – rak današnjega časa

»A ne izgorevamo vsi?«, so me običajno spraševali na začetku. Skeptično in malce izpod obrvi. Takih pogledov me je bilo najbolj strah, saj so v meni prebudili vse manjvrednostne komplekse, občutek, da še nisem naredila dovolj ali dovolj dobro, strah pred tem, da bi kdo mislil, da sem lena ali depresivna. Kako torej razložiti izgorelost?