“Kupimo kmetijo!”

by | Dec 16, 2019 | Predstavitve, dogodki

“Kupimo kmetijo v Sloveniji”, je navdušeno predlagala ena od mamic, ko smo predstavili delo na Pennyhooks Farm Trust v Angliji našim članicam in članom Društva SNOP – staršem otrok in mladostnikov z avtizmom v Sloveniji. Srečanje smo imeli 12. decembra v Domžalah, na njem pa predebatirali možnosti za nekaj podobnega tudi pri nas. Vsekakor je to naš dolgoročni načrt.  Če kdo pozna kmetijo, ki trenutno ni v uporabi, je velika vsaj 2ha in se prodaja, naj nam sporoči.

Sprehod po kmetiji

Zaželeno je, da je na zemljišču hiša, gospodarsko poslopje, delovni stroji, kozolec, sadovnjak, lasten vir vode. Prednost je, če je zemljišče vsaj delno ograjeno, ima košček gozda in ni del gručastega naselja. Kmetija Pennyhooks ima vse našteto, kar se je izkazalo izjemnega pomena za učenje, delo in ustvarjanje.

This image has an empty alt attribute; its file name is xTdqrvAPTmV1QJkLnfL4ueDxCOYgv_JRVEWjyWA7LOzu1zr6vTd-suxs4FY3B4ZazE_7SzW0S2onp58qzbmfMpcqC1QP8n2L5CYuiQIPLgezvF7ORJXO2r0ykgJZMzypne9BAQGj
Sprehod po kmetiji, Pennyhooks

Mladi z avtizmom si želijo biti koristni in del družbe

Podobno so se odzvali tudi mladi na predstavitvi v Društvu ASPI, 16. decembra. Najbolj navdušeno so kimali, ko sem rekla, da imajo osebe z avtizmom veliko za ponuditi današnji družbi in da jim je potrebno omogočiti pogoje, da bodo lahko z nami delili svoje spretnosti in talente. Kljub temu, da vsi radi preživijo veliko časa za telefoni in računalniki, so povedali, da so veliki ljubitelji narave. Še posebno jih je očaralo, da na kmetiji Pennyhooks snemajo in preučujejo nočno življenje živali, ki tam živijo: jazbeci, srne, zajci, vidre, itd.

No, nekaj vode bo še preteklo, preden bomo štartali v Sloveniji. Prve mesece leta 2020 bomo še nabirali potrebne izkušnje v tujini (Anglija, Madžarska).

Nasvidenje Anglija, nasvidenje Madžarska

Vesna in Robert Mlakar sva bila od januarja do začetka marca vsak na svojem koncu; Robert v Angliji, jaz pa na Madžarskem, kjer sva ponudila terapevtsko pomoč za otroke in odrasle s težjo obliko avtizma. Najino 3-mesečno poslanstvo je po dobrih dveh mesecih prekinila novica o koronavirusu in sva se morala žal na hitro posloviti. Kljub temu pa se z veseljem ozreva nazaj, na čas, ki smo ga preživeli skupaj. Prilagam nekaj zapisov iz svojega terapevtskega dnevnika in risbic …