Pennyhooks farma – ena sama ljubezen

by | Sep 1, 2019 | Pennyhooks Farm

Pennyhooks Farm, ki se nahaja dobro uro in pol vožnje iz Londona proti zahodu Anglije, ponuja edinstveno doživetje za mlade in odrasle na avtističnem spektru. Farma je v družini Otter že več kot 60 let.  Mlade in odrasle z avtizmom zaposleni in prostovoljci popeljejo na pot smiselnega delovnega življenja na čudoviti kmetiji, katere duša in srce je Lydia Otter

Kmetija kot priložnost za razvoj socialnih delovnih veščin

Ko sva Vesna in Robert Mlakar prišla na Pennyhooks, so naju objeli prisrčnost, toplina ter neverjeten mir angleškega podeželja. Na farmo Pennyhooks starši vsak teden pripeljejo okoli 50 otrok in mladostnikov – večina jih ima težjo obliko avtizma, nekoliko manj Aspergerjev sindrom.

Nekateri se dela in delavnic na kmetiji udeležujejo tedensko, drugi dnevno, odvisno od svojih potreb. Kmetija ponuja veliko priložnosti za razvoj socialnih in delovnih veščin. Pod strokovnim vodstvom poteka učenje širokega nabora praktičnih veščin in delovnih dejavnosti na področju nege živali, vrtnarstva, lesarstva, peke, podeželske ter domače in umetnostne obrti.

September – nov začetek, novi izzivi

September je mesec, ko naj bi polni energije in spočiti stopili novim izzivom na poti. Otroci in mladi v šolo, odrasli v službo. Tudi na Pennyhooks se zadnje dni intenzivno pripravljamo na prihod “študentov” kot jih  imenuje Lydia. Sestavljamo urnike, ekipe, programe. Z Robertom bova sodelovala predvsem na področju domače in umetnostne obrti. Nekaj idej sem že pripravila. Kako narediti mozaik s prikupno kokoško? To bo eden izmed novih izzivov za mlade in odrasle s SAM, ki sicer zelo radi poskrbijo za kar 120 kokoši na kmetiji.

Smiselno delo nas vse izpolnjuje

Nihče nikoli ni rekel, da bo pot lahka. Pomembno je, da je smiselna. Smiselno delo nas vse izpolnjuje. Delo, ki prinaša sadove polni naša srca, krepi samozavest in samopodobo. Naj bo vaš september in september vaših otrok poln zrelih, sočnih sadov.

Nasvidenje Anglija, nasvidenje Madžarska

Vesna in Robert Mlakar sva bila od januarja do začetka marca vsak na svojem koncu; Robert v Angliji, jaz pa na Madžarskem, kjer sva ponudila terapevtsko pomoč za otroke in odrasle s težjo obliko avtizma. Najino 3-mesečno poslanstvo je po dobrih dveh mesecih prekinila novica o koronavirusu in sva se morala žal na hitro posloviti. Kljub temu pa se z veseljem ozreva nazaj, na čas, ki smo ga preživeli skupaj. Prilagam nekaj zapisov iz svojega terapevtskega dnevnika in risbic …