Kdo smo Snopovci?

V Društvu SNOP – društvu za pomoč z umetnostjo in terapevtsko podporo družinam v stiski smo združeni pedagoški delavci, terapevti in ljubitelji vseh vrst umetnosti. Skupaj želimo širiti ustvarjalno moč med otroke in odrasle, še posebno osebe z avtizmom in njihove družine, pa tudi druge ranljive skupine. Za naše člane in vse, ki bi to radi postali organiziramo različne ustvarjalne delavnice, ponujamo individualne in skupinske glasbene urice za otroke, še najraje za tiste, ki jih v običajno glasbeno šolo zaradi različnih posebnosti ne sprejmejo.

EVA BARBARA VILČNIK, univ. dipl. glasbena pedagoginja in učiteljica petja

Eva Barbara Vilčnik je profesorica glasbe, glasbena pedagoginja, ki že nekaj let uspešno vodi glasbeno-ustvarjalne delavnice za otroke Možiček Kopitljaček. Z diplomsko nalogo Operna dela Tomaža Sveteta in analiza otroške opere Granatno jabolko, je izpovedala svojo ljubezen do opere in otrok. Pedagoške izkušnje je pridobila z vodenjem glasbenih delavnic, otroških in mladinskih pevskih zborov, kot prostovoljka pa je podarila svoj čas otrokom v Angoli. Delovala je kot organizatorica dejavnosti v zboru Carmina Slovenica, predstavila pa se je tudi kot vodja projekta Glasbena pravljica: Smrkci, v Domu Antona Skale v Mariboru (otroci z lažjo motnjo v duševnem razvoju). Eva je tudi učiteljica petja, ki je svoje znanje pridobila pri znanem slovenskem baritonistu, profesorju Samu Ivačiču (član zasedbe VoxArsana) in operni pevki v SNG MB Mojci Potrč. S Slovenskim narodnim gledališčem Maribor je sodelovala pri različnih projektih (opera Črne Maske-Marij Kogoj, Koncert pod zvezdami, Beethovnova 9.simfonija, opera Aida-G.Verdi), s katerimi je gostovala tudi v tujini (Hrvaška, Japonska). Več let je bila članica Vokalnega Ansambla Minutiae, pod vodstvom Roberta Feguša. Svoje pevsko znanje je nadgradila tudi v Komornem zboru Hugo Wolf iz Maribora, ki ga vodi Aleš Marčič. 
Opravila je izobraževanje za spremljevalko otroka z motnjo avtističnega spektra in dela kot spremljevalka predšolskemu otroku. Vodi individualne glasbene ustvarjalnice za predšolske in šolske otroke s SAM, uči petje ter je mentorica skupine Možiček Kopitljaček.

Področja dela: glasbene delavnice za otroke, mini glasbena šola, poučevanje solopetja, vodenje otroških pevskih zborov, vodenje odraslih pevskih zasedb, vodenje kulturnih in športnih prireditev, itd.

 VESNA MLAKAR, univ. dipl. fil. in spec. PZU (dramska terapevtka)

Vesna Mlakar je specializirala na podiplomskem študiju pomoč z umetnostjo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Študijo večletnega primera je zapisala na 130-ih straneh poglobljenega specialističnega dela z naslovom Opis komuniciranja in izražanja čustev najstnika z visoko funkcionalnim avtizmom s pomočjo dramskih dejavnosti.  Izvaja individualne in družinske terapije ter delavnice socialnih veščin za otroke in mladostnike z MAS.

Tisoč ur prakse z otroki in mladimi z različnimi posebnimi potrebami je pridobila v različnih organizacijah in ustanovah po Sloveniji, svoje znanje pa izpopolnjuje tudi v tujini. Je zagovornica izjemno uspešnega pristopa The Son-Rise Program®, ki ga je v praksi spoznala neposredno v Autism Treatment Center of Amerika, Massachusetts ZDA. Pri svojem delu z otroki in mladimi z avtizmom uporablja različne tehnike dramske terapije, predvsem izjemno metodo Emarging Body Language (EBL), ki jo je razvila Marijke Rutten-Saris Ph.D ATR, vodja enega najuspešnejših centrov za pomoč osebam z avtizmom v Evropi, na Nizozemskem. Pri nas je metodo na PF v Ljubljani poučevala spec. ped. Elza Sabolič. V letih 2017-2019 je sodelovala z British International School of Ljubljana, kjer je pomagala otrokom z MAS in drugim pri socialnem vključevanju v šolsko okolje, usvajanju znanja, večji koncentraciji in sproščenosti. Po potrebi je bila otrokova spremljevalka, v oporo in pomoč pedagoškemu kolektivu. Za pedagoške kolektive organizira dinamična, praktična in uporabna predavanja ter delavnice, ki jih je preprosto implementirati v šolsko okolje in vsakodnevno delo. Je aktivna članica Društva SNOP, kjer je odgovorna za področje pomoči z umetnostjo. Izvaja individualne in družinske terapije za otroke in starše otrok z MAS ter organizira družabna srečanja za mladostnike z MAS. Pod okriljem Društva Aspi je vodila terapevtsko skupino za mladostnike z MAS, v dnevnem centru za mladostnike in odrasle z avtizmom v Domžalah.

V letu 2019/2020 je potovala po Evropi in sodelovala z različnimi inštitucijami, ki se ukvarjajo z inovativnimi pristopi v duševnem zdravju. Jeseni 2019 je bila 3 mesece mentorica za pomoč z umetnostjo za mladostnike in odrasle s težjo obliko avtizma na Pennyhooks  Farm Trust v Angliji, ki je znan kot prvi  “care farm” sistem v Evropi. V začetku leta 2020 je svoj čas, izkušnje in znanje delila na Madžarskem.

Področja dela: svetovanje staršem osebe z avtizmom, ustvarjalne dramsko-terapevtske delavnice za osebe z avtistično motnjo, učenje soc. veščin in vključevanje v družbo otrok in mladostnikov z Aspergerjevim sindromom in drugimi pridruženimi motnjami, dramsko-terapevtske delavnice za predšolske otroke z MAS,  “family building” za krepitev stika med družinskimi člani, igralne terapije za otroke in starše, da se lažje uglasijo in povežejo. Prostovoljka v Son-Rise Program®.

ROBERT MLAKAR, uni. dipl. medijski komunikolog in Zakonski in družinski terapevt – stažist

Robert Mlakar je terapevtsko znanje pridobil na izpopolnjevalnem programu zakonske in družinske terapije na Teološki fakulteti v Ljubljani. Na ŠRCD Ljubljana je v letu 2018 – 2019 opravljal delo terapevta stažista. Izvaja terapije za starše otrok z avtizmom ter predava na rehabilitacijskih vikendih za družine z avtizmom. V letu 2018 je vodil skupinska terapevtska srečanja odraslih z avtizmom pri društvu ASPI. Ima več kot 10 let izkušenj z delom z ranljivimi skupinami še posebno s starejšimi na področju računalniškega opismenjevanja. Bil je vodja računalniškega izobraževanja in predavatelj skupinam za spoznavanje novih tehnologij na Društvu za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani. Napisal je več člankov na temo medosebnih odnosov. V društvu SNOP sodeluje pri organiziranju družabnih srečanj za mladostnike z avtizmom, osvešča na spletnih straneh društva in se udeležuje vseh javnih promocijskih aktivnosti povezanih z avtizmom. V letu 2019/2020 je potoval po Evropi in sodeloval z različnimi inštitucijami, ki se ukvarjajo z inovativnimi pristopi v duševnem zdravju; redno sodeluje s “care farm” centrom za avtizem Pennyhooks  Farm Trust v Angljiji.

Za svetovanja je dosegljiv preko Skype. Kontakt: robi.mlakar (Skype name)

Področja dela: individualna svetovanja (anksiozne motnje, depresija, stres, burn-out,  panični napadi, ljubezenske težave, osamljenost, osebna rast, vera in duhovna rast, itd.), partnerska svetovanja (prepiri, družinske težave, vzgoja in vzgoja otrok s posebnimi potrebami, ločitve, življenje s partnerjem z diagnozo, življenje z otrokom z diagnozo, itd.), pomoč pri osebni rasti in življenjskem napredku. Prednostno se ukvarja s svetovanjem družinam v kateri je oseba z motnjo avtističnega spektra.

Spoznajmo se!

Za vse informacije v zvezi z društvom smo vam na voljo po elektronski pošti.