Imam vprašanje: Zakaj prazniki praznijo?

by | Apr 6, 2021 | Psihoterapevtski utrinek

Med prazniki se na nas usuje kup močnih informacij iz matične družine, ki se jih podzavest še dobro spomni. Pojavijo se triggerji – sprožilci in obstaja nevarnost, da se sproži čustvena bomba.

Kaj je trigger?

Sprožilec (ang. trigger) je vedenje, čustvo, občutek ali misel, na katerega reagiramo s pretirano reakcijo. Reagiramo z enim od 4 stresnih odzivov, ki omogočajo preživetje, to je boj (ang. fight), beg (ang. flight), podreditev (ang. submit) ali zmrznitev (ang. freez).

Eni najmočnejših triggerjev se zgodijo za mizo, med hranjenjem, s katerim je povezano ogromno čustev. V družinah, kjer so se praznikov veselili in je bilo vzdušje sproščeno, ljudje nimajo težav s praznovanjem. Kadar pa med prazniki nastane čustven pritisk, ker nam med letom ni uspelo ugotoviti, kako biti drug z drugim, potem pa se za praznike preveč skupaj tiščimo in poskušamo nadoknaditi vse kar nam prej ni uspelo, je to lahko čustvena bomba, ki čaka, da eksplodira.

Pogosto te vzorce prenašamo v svoje družine in (neželeno) vzdušje se (lahko) ponovi. Podzavest želi ponavljati kar se je nekoč že zgodilo. Ob zavedanju vsega tega si je zato smiselno organizirati praznike tako, da jih zmoremo in nas ne praznijo (preveč).

Ponekod pa je lepo

Čeprav je videti, da se med prazniki vse vrti okoli hrane, se v resnici vse vrti okoli odnosov. Božič, Velika noč – to so prazniki ljubezni. Če je med družinski člani vzdušje ljubezni, bližine, topline in povezanosti, potem je super lepo.

Videoposnetek si lahko pogledate TUKAJ. Na vprašanja odgovarja terapevt Robert Mlakar.

Kdo ima šibko empatijo?

Nevrotipični, ki posegamo drug v drugega verbalno, neverbalno, agresivno, pasivno agresivno, in še na tisoč drugih bolj ali manj izvirnih načinov, sebe imenujemo empatični. Osebe za avtizmom pa, ki iskreno pokažejo, kdo jim je všeč, pred tistimi pa, ki jim niso, se raje umaknejo, če le lahko, označimo s pomanjkanjem empatije. Ne samo, da nam manjka empatije, smo tudi veliki hinavci.

Ljubosumje v partnerskem odnosu

Ljubosumje je na nek način pogrešanje pristnega stika s seboj in drugimi. Lahko pa se kaže tudi kot oblika nasilja nad drugim; v obliki vršenja kontrole (preverjanje sms sporočil, e-pošte,…), lahko preide tudi v zasledovanje.

Bližina v partnerskem odnosu

Vesna nepričakovano postavi svojemu možu, Robertu Mlakarju, ki je terapevt, vprašanje s področja čustvovanja in odnosov. Tokrat ga preseneti in vpraša: “Kaj je bližina in kaj pomeni za partnerski odnos?”