Imam vprašanje: Zakaj prazniki praznijo?

by | Apr 6, 2021 | Psihoterapevtski utrinek

Med prazniki se na nas usuje kup močnih informacij iz matične družine, ki se jih podzavest še dobro spomni. Pojavijo se triggerji – sprožilci in obstaja nevarnost, da se sproži čustvena bomba.

Kaj je trigger?

Sprožilec (ang. trigger) je vedenje, čustvo, občutek ali misel, na katerega reagiramo s pretirano reakcijo. Reagiramo z enim od 4 stresnih odzivov, ki omogočajo preživetje, to je boj (ang. fight), beg (ang. flight), podreditev (ang. submit) ali zmrznitev (ang. freez).

Eni najmočnejših triggerjev se zgodijo za mizo, med hranjenjem, s katerim je povezano ogromno čustev. V družinah, kjer so se praznikov veselili in je bilo vzdušje sproščeno, ljudje nimajo težav s praznovanjem. Kadar pa med prazniki nastane čustven pritisk, ker nam med letom ni uspelo ugotoviti, kako biti drug z drugim, potem pa se za praznike preveč skupaj tiščimo in poskušamo nadoknaditi vse kar nam prej ni uspelo, je to lahko čustvena bomba, ki čaka, da eksplodira.

Pogosto te vzorce prenašamo v svoje družine in (neželeno) vzdušje se (lahko) ponovi. Podzavest želi ponavljati kar se je nekoč že zgodilo. Ob zavedanju vsega tega si je zato smiselno organizirati praznike tako, da jih zmoremo in nas ne praznijo (preveč).

Ponekod pa je lepo

Čeprav je videti, da se med prazniki vse vrti okoli hrane, se v resnici vse vrti okoli odnosov. Božič, Velika noč – to so prazniki ljubezni. Če je med družinski člani vzdušje ljubezni, bližine, topline in povezanosti, potem je super lepo.

Videoposnetek si lahko pogledate TUKAJ. Na vprašanja odgovarja terapevt Robert Mlakar.

Preberite še

Intervju za MMC RTV ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu

Intervju za MMC RTV ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu

"Čustva mladih z avtizmom so kot vulkan, zato je treba poskrbeti zanje, preden eksplodirajo"Robert Mlakar: Pri svojih terapijah opazim največjo spremembo takrat, ko oseba s SAM začne povezovati čustva z notranjim odzivanjem telesa in se več ne ustraši odzivov lastnega...

Bronasti grb za enkratne dosežke

Bronasti grb za enkratne dosežke

Z velikim veseljem in s hvaležnostjo v srcu obveščamo vse naše člane in podpornike društva SNOP, da smo prejeli posebno občinsko priznanje BRONASTI GRB. Skupini občanov, ki nas je predlagala se iskreno zahvaljujemo in obljubljamo, da bomo svoje poslanstvo z ljubeznijo...

Kdo ima šibko empatijo?

Kdo ima šibko empatijo?

Nevrotipični, ki posegamo drug v drugega verbalno, neverbalno, agresivno, pasivno agresivno, in še na tisoč drugih bolj ali manj izvirnih načinov, sebe imenujemo empatični. Osebe za avtizmom pa, ki iskreno pokažejo, kdo jim je všeč, pred tistimi pa, ki jim niso, se raje umaknejo, če le lahko, označimo s pomanjkanjem empatije. Ne samo, da nam manjka empatije, smo tudi veliki hinavci.

Ljubosumje v partnerskem odnosu

Ljubosumje v partnerskem odnosu

Ljubosumje je na nek način pogrešanje pristnega stika s seboj in drugimi. Lahko pa se kaže tudi kot oblika nasilja nad drugim; v obliki vršenja kontrole (preverjanje sms sporočil, e-pošte,…), lahko preide tudi v zasledovanje.