Intervju za MMC RTV ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu

by | Apr 2, 2022 | Predstavitve, dogodki

“Čustva mladih z avtizmom so kot vulkan, zato je treba poskrbeti zanje, preden eksplodirajo”

Robert Mlakar: Pri svojih terapijah opazim največjo spremembo takrat, ko oseba s SAM začne povezovati čustva z notranjim odzivanjem telesa in se več ne ustraši odzivov lastnega telesa na strah, sram, jezo itd. Če v tem procesu sodelujejo tudi starši, ki so se naučili dobrega odzivanja na otroka, se zgodi nekaj, čemur sam pravim “milostni trenutek”. To je trenutek, ko otrok staršem popolnoma zaupa svoje najgloblje stiske, tudi tiste o izključenosti, nesprejetosti, nerazumljenosti in drugačnosti … Morda celo krivdo, da jim s tem kdo oz. kakšen je uničuje življenje ali pa jezo in žalost, ker ga starši ne razumejo. Ko na drugi strani starši na to odreagirajo z največjo nežnostjo in sočutjem, se v med njimi ustvari prav posebna energija ljubezni in sprejetosti. Takrat vem, da so se povezali na povsem nov način in da so zgrajeni temelji za nove, drugačne odnose, kot so jih živeli do sedaj. 

Več o psihoterapiji na: psihoterapijamlakar.org

Vesna Mlakar: V okviru društva bi radi nadaljevali z delom, ki ga opravljamo že vsa ta leta. Pri postavljanju ciljev ne upamo biti preveč ambiciozni, saj nas je malo in moramo paziti tudi nase. V »svetu avtizma« izgorevamo vsi: strokovnjaki, terapevti, učitelji, starši in drugi, ki so tako ali drugače povezani s to ranljivo skupino. Ne gre za to, da so osebe z avtizmom tako zahtevne, ravno nasprotno – pogosto se mi zdi, da so oni še najmanj problematični. Ko enkrat spoznaš njihov način razmišljanja, ugotoviš, da so v njem stvari pogosto zelo preproste in jasne. Težave pa se pojavijo, ko stopajo v nevrotipično družbo in se poskušajo integrirati; v naši družbi veljajo pravila, ki jih poskušajo razumeti in usvojiti, mi pa ta ista pravila venomer kršimo – kdo bi to razumel? Sistemske težave na vseh področjih: zdravstvo, šolstvo, sociala pa vsem otežujejo delo in priznati moram, da sem tudi sama pred dvema letoma izgorela in še zdaj nisem v najboljši formi.

Preberite še

Imam vprašanje: Zakaj prazniki praznijo?

Imam vprašanje: Zakaj prazniki praznijo?

Med prazniki se na nas usuje kup močnih informacij iz matične družine, ki se jih podzavest še dobro spomni. Pojavijo se triggerji – sprožilci in obstaja nevarnost, da se sproži čustvena bomba.

Kdo ima šibko empatijo?

Kdo ima šibko empatijo?

Nevrotipični, ki posegamo drug v drugega verbalno, neverbalno, agresivno, pasivno agresivno, in še na tisoč drugih bolj ali manj izvirnih načinov, sebe imenujemo empatični. Osebe za avtizmom pa, ki iskreno pokažejo, kdo jim je všeč, pred tistimi pa, ki jim niso, se raje umaknejo, če le lahko, označimo s pomanjkanjem empatije. Ne samo, da nam manjka empatije, smo tudi veliki hinavci.

Ljubosumje v partnerskem odnosu

Ljubosumje v partnerskem odnosu

Ljubosumje je na nek način pogrešanje pristnega stika s seboj in drugimi. Lahko pa se kaže tudi kot oblika nasilja nad drugim; v obliki vršenja kontrole (preverjanje sms sporočil, e-pošte,…), lahko preide tudi v zasledovanje.