Ljubosumje v partnerskem odnosu

by | Mar 29, 2021 | Psihoterapevtski utrinek

Ljubosumje je na nek način pogrešanje pristnega stika s seboj in drugimi. Lahko pa se kaže tudi kot oblika nasilja nad drugim; v obliki vršenja kontrole (preverjanje sms sporočil, e-pošte,…), lahko preide tudi v zasledovanje.

Pogosto je tisti, ki je ljubosumen manj gotov vase in naposled tisti, ki prej prevara. Gre za slabo samopodobo, ko nekdo ne more verjeti, da je vreden ljubezni, da se mu za ljubezen ni potrebno posebej boriti, posebej izkazati, posebej truditi. Enostavno veš, da si vreden ljubezni in da ti to pripada.

Kdaj je potrebno zaradi ljubosumja obiskati psihoterapevta?

Ljubosumje in posesivnost izvirata iz čustvene bolečine, ki smo jo v veliki meri doživeli v otroštvu. Kadar se ljubosumno vedenje stopnjuje, je potrebno najprej o tem spregovoriti. V kolikor s pogovorom in osnovnimi razmejitvami par ne pride sam do rešitve in se ljubosumje ne preneha, se priporoča terapija.

Prisluhnite videoposnetku TUKAJ.

Preberite še

Intervju za MMC RTV ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu

Intervju za MMC RTV ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu

"Čustva mladih z avtizmom so kot vulkan, zato je treba poskrbeti zanje, preden eksplodirajo"Robert Mlakar: Pri svojih terapijah opazim največjo spremembo takrat, ko oseba s SAM začne povezovati čustva z notranjim odzivanjem telesa in se več ne ustraši odzivov lastnega...

Bronasti grb za enkratne dosežke

Bronasti grb za enkratne dosežke

Z velikim veseljem in s hvaležnostjo v srcu obveščamo vse naše člane in podpornike društva SNOP, da smo prejeli posebno občinsko priznanje BRONASTI GRB. Skupini občanov, ki nas je predlagala se iskreno zahvaljujemo in obljubljamo, da bomo svoje poslanstvo z ljubeznijo...

Imam vprašanje: Zakaj prazniki praznijo?

Imam vprašanje: Zakaj prazniki praznijo?

Med prazniki se na nas usuje kup močnih informacij iz matične družine, ki se jih podzavest še dobro spomni. Pojavijo se triggerji – sprožilci in obstaja nevarnost, da se sproži čustvena bomba.

Kdo ima šibko empatijo?

Kdo ima šibko empatijo?

Nevrotipični, ki posegamo drug v drugega verbalno, neverbalno, agresivno, pasivno agresivno, in še na tisoč drugih bolj ali manj izvirnih načinov, sebe imenujemo empatični. Osebe za avtizmom pa, ki iskreno pokažejo, kdo jim je všeč, pred tistimi pa, ki jim niso, se raje umaknejo, če le lahko, označimo s pomanjkanjem empatije. Ne samo, da nam manjka empatije, smo tudi veliki hinavci.