Ljubosumje v partnerskem odnosu

by | Mar 29, 2021 | Psihoterapevtski utrinek

Ljubosumje je na nek način pogrešanje pristnega stika s seboj in drugimi. Lahko pa se kaže tudi kot oblika nasilja nad drugim; v obliki vršenja kontrole (preverjanje sms sporočil, e-pošte,…), lahko preide tudi v zasledovanje.

Pogosto je tisti, ki je ljubosumen manj gotov vase in naposled tisti, ki prej prevara. Gre za slabo samopodobo, ko nekdo ne more verjeti, da je vreden ljubezni, da se mu za ljubezen ni potrebno posebej boriti, posebej izkazati, posebej truditi. Enostavno veš, da si vreden ljubezni in da ti to pripada.

Kdaj je potrebno zaradi ljubosumja obiskati psihoterapevta?

Ljubosumje in posesivnost izvirata iz čustvene bolečine, ki smo jo v veliki meri doživeli v otroštvu. Kadar se ljubosumno vedenje stopnjuje, je potrebno najprej o tem spregovoriti. V kolikor s pogovorom in osnovnimi razmejitvami par ne pride sam do rešitve in se ljubosumje ne preneha, se priporoča terapija.

Prisluhnite videoposnetku TUKAJ.

Preberite še

Imam vprašanje: Zakaj prazniki praznijo?

Imam vprašanje: Zakaj prazniki praznijo?

Med prazniki se na nas usuje kup močnih informacij iz matične družine, ki se jih podzavest še dobro spomni. Pojavijo se triggerji – sprožilci in obstaja nevarnost, da se sproži čustvena bomba.

Kdo ima šibko empatijo?

Kdo ima šibko empatijo?

Nevrotipični, ki posegamo drug v drugega verbalno, neverbalno, agresivno, pasivno agresivno, in še na tisoč drugih bolj ali manj izvirnih načinov, sebe imenujemo empatični. Osebe za avtizmom pa, ki iskreno pokažejo, kdo jim je všeč, pred tistimi pa, ki jim niso, se raje umaknejo, če le lahko, označimo s pomanjkanjem empatije. Ne samo, da nam manjka empatije, smo tudi veliki hinavci.

Bližina v partnerskem odnosu

Bližina v partnerskem odnosu

Vesna nepričakovano postavi svojemu možu, Robertu Mlakarju, ki je terapevt, vprašanje s področja čustvovanja in odnosov. Tokrat ga preseneti in vpraša: “Kaj je bližina in kaj pomeni za partnerski odnos?”