Bližina v partnerskem odnosu

by | Mar 20, 2021 | Psihoterapevtski utrinek

Vesna nepričakovano postavi svojemu možu, Robertu Mlakarju, ki je terapevt, vprašanje s področja čustvovanja in odnosov. Tokrat ga preseneti in vpraša: “Kaj je bližina in kaj pomeni za partnerski odnos?”

“Bližina ni samo fizična, temveč tudi čustvena. To je prostor varnosti, iskrenosti in zaupanja. Bližina v partnerskem odnosu omogoči partnerjema, da se čutita sprejeta takšna kot sta. Bližina je prostor izmenjave vsega lepega; na fizičnem, čustvenem in duhovnem nivoju. Hkrati pa tudi prostor varnosti, ki omogoča izmenjavo vsega težkega. Takšna bližina vse prenese in spodbuja k osebni rasti.” Robert Mlakar

Video si lahko ogledate TUKAJ

Imam vprašanje: Zakaj prazniki praznijo?

Med prazniki se na nas usuje kup močnih informacij iz matične družine, ki se jih podzavest še dobro spomni. Pojavijo se triggerji – sprožilci in obstaja nevarnost, da se sproži čustvena bomba.

Kdo ima šibko empatijo?

Nevrotipični, ki posegamo drug v drugega verbalno, neverbalno, agresivno, pasivno agresivno, in še na tisoč drugih bolj ali manj izvirnih načinov, sebe imenujemo empatični. Osebe za avtizmom pa, ki iskreno pokažejo, kdo jim je všeč, pred tistimi pa, ki jim niso, se raje umaknejo, če le lahko, označimo s pomanjkanjem empatije. Ne samo, da nam manjka empatije, smo tudi veliki hinavci.

Ljubosumje v partnerskem odnosu

Ljubosumje je na nek način pogrešanje pristnega stika s seboj in drugimi. Lahko pa se kaže tudi kot oblika nasilja nad drugim; v obliki vršenja kontrole (preverjanje sms sporočil, e-pošte,…), lahko preide tudi v zasledovanje.