(Pred)božični sejem in “many thanks”

by | Dec 7, 2019 | Pennyhooks Farm

Teden pred odhodom se je odvrtel z vrtoglavo hitrostjo. Zadnji izdelki so dobivali praznično podobo: okrasne trakove, rdeče pentlje, zelenje, etikete. “Toliko različnih izdelkov še nismo ponudili”, so navdušeno ugotavljali na Pennyhooks-u tik pred božičnim sejmom, ki je privabil več kot 200 obiskovalcev in čudovito uspel.

Ko se sedaj doma spominjam izkušnje na kmetiji Pennyhooks v Angliji, se le-ta po eni strani čuti kot oddaljen spomin, po drugi strani pa čutim, da sem tam pustila košček svojega srca, ki ga bom lahko našla le, ko se spet vrnem.

Izdelki so bili posledica naše ustvarjalnosti; nanje smo bili vsi zelo ponosni. Preplavljala pa so nas še druga čustva, veliko močnejša. Darilce deklice s katero sva muzicirali, voščilnice z zahvalami zaposlenih, tople besede, objemi, solze, nekaj šal tipičnega angleškega humorja, obljuba, da ostanemo v stiku.

V nama še odzvanja: “Bodi vedno prijazen”

»Uslužbence na kmetiji prosim, da se vedno držijo tega načela. Njihova prva skrb v vseh okoliščinah so osebe z avtizmom. Šele zatem vse ostalo«, razloži Lydia. Po treh mesecih dela na kmetiji lahko trdim, da se vsi po svojih najboljših močeh držijo tega dogovora. Dobrosrčnost, toplina, pripravljenost pomagati, skrb za drugega so na dnevnem meniju. Hkrati pa vsaka odsotnost nerganja, obrekovanja, sebičnosti, manipulacije.

Robert se že januarja vrača v Anglijo:) Mene pa čaka novo učenje. Na Madžarskem se namreč rojeva prvi “farm care” za osebe z avtizmom. Tamkajšnji center bo namenjen tudi otrokom in družinam. Vesela sem, da so me povabili k soustvarjanju začetkov. Ob tem bom imela intenzivne terapije tudi z 9-letnim dečkom, ki ima cerebralno paralizo, zmerno motnjo v duševnem razvoju in MAS. Veselim se najinih skupnih uric, igre in učenja.

Imam vprašanje: Zakaj prazniki praznijo?

Med prazniki se na nas usuje kup močnih informacij iz matične družine, ki se jih podzavest še dobro spomni. Pojavijo se triggerji – sprožilci in obstaja nevarnost, da se sproži čustvena bomba.

Kdo ima šibko empatijo?

Nevrotipični, ki posegamo drug v drugega verbalno, neverbalno, agresivno, pasivno agresivno, in še na tisoč drugih bolj ali manj izvirnih načinov, sebe imenujemo empatični. Osebe za avtizmom pa, ki iskreno pokažejo, kdo jim je všeč, pred tistimi pa, ki jim niso, se raje umaknejo, če le lahko, označimo s pomanjkanjem empatije. Ne samo, da nam manjka empatije, smo tudi veliki hinavci.

Ljubosumje v partnerskem odnosu

Ljubosumje je na nek način pogrešanje pristnega stika s seboj in drugimi. Lahko pa se kaže tudi kot oblika nasilja nad drugim; v obliki vršenja kontrole (preverjanje sms sporočil, e-pošte,…), lahko preide tudi v zasledovanje.